marți, 5 decembrie 2017

Războiul Bătrânilor - John Scalzi

După primul volum din Lumea inelară care m-a dezamăgit un pic (poate și din cauza traducerii care nu mi s-a părut foarte fericită) dar și pentru că venea după revelația  - de tipul wow! ce tare! - numită Stația Pierzaniei a lui China Mieville) am zis să încerc un Scalzi că demult l-am văzut prin librării și recenzii... să vedem dacă Infanteria stelară a lui Heinlein a mai evoluat de pe timpul lui Reagan și dacă am ajuns la ver 2.0 a Războiului etern.       

Pe scurt/lung: 
Într-un viitor oarecare (după oarece lovituri nucleare în care americanii au câștigat războiul dar au pierdut spațiul) omenirea a ieșit în spațiu, a colonizat cate ceva și se tot bate (mai pe față, mai pe dos) cu alte rase din partea asta de galaxie cu care trebuie să-și împartă resursele. 

De colonizare se ocupă Uniunea Colonială cu brațul său înarmat reprezentat de Forțele Coloniale de Apărare (care face cam ce vrea mușchii ei în spațiu fără să dea prea multă socoteală civililor - am făcut legătura aici cu Școala de Luptă a lui Scott Card dar pentru persoane în vârstă)  care angajează bătrâni peste 75 de ani care speră într-o a doua tinerețe prin tratamente geriatrice. Nu e a doua tinerețe ci e transfer direct de conștiință din trupul bătrân într-unul tânăr, realizat pe baza ADN-ului original dar cu toate îmbunătățirile necesare unei variante 2.0 pentru uz militar (SmartBlood (tm), CatsEyes (tm), HardArm (tm), etc - toate mărci înregistrate și patentate militar). Iar cireașa de pe tort este Brainpal (tm si asta, normal :) ) un fel de extensie/interfață direct în creier

Recrutarea e voluntară (nu te obligă nimeni să faci așa ceva ... decât ficatul, prostata, tensiunea...) și se face cu renunțarea la tot ce înseamnă legătura cu Pământul (ai semnat pactul cu diavolul, ura și la gară!, dpdv legal ești decedat/mort/răposat pentru Pământ). Nu pune placa aia cu patriotismul, make America great again, visul american, democrație exportată, pur și simplu nu sunt gata sa moară... 

Contextul e un pic mai complicat, recruții (bătrânii care se înrolează) vin din tările industrializate unde speranța de viața e mai ridicată, coloniștii - cei care fac munca de jos în coloniile apărate de FCA - sunt din țările lumii a 3a, ordinea mondială așa cum o știm a fost exportată și în spațiu.  

Bătrânețea e tratată cu ironie, autoironie dar și cu un pic de tandrețe și înțelegere, fără prea multe referiri anatomice sau psihologice la decrepitudine, boli,  suferințe, etc.  

Încep antrenamentele (o secvență antologică care trebuie savurată pe îndelete cu discursul sergentului major care se ocupă de antrenamentul lor) și apoi luptele: te bați mereu cu altceva și altcineva, mereu se schimbă adversarul (că și rasele doritoare de resurse din partea asta de galaxie sunt destule), nu ai o experiență și o istorie din care să înveți , de multe ori e aici și acum... de unde și o rată mare a mortalității deși ai supercorpuri și superarme.

Apar și Forțele Speciale (Brigăzile Fantomă, tipii care fac treburile murdare) - sunt soldații clonați din ADNurile morților (nu are loc un transfer de conștiința între corpul bătrân și supercorpul tânăr, ci supercorpurile sunt create din ADNurile oamenilor care și-au dat consimțământul pentru prelevare dar au murit între timp) în care se pompează cunoștințe & experiențe legate în special de luptă - foarte interesant conceptul și relaționarea între militarii normali și cei din BF.
E și o poveste de dragoste, sunt și concepte de hard SF: multiversuri, teoria și practica hipersaltului, contactul cu o rasă superioară, etc... 

Așadar
Un military SF bun și cinstit, un pic mai comercial decat Războiul Etern a lui Haldeman, pe care l-am citit cu plăcere.

Titlu: Războiul Bătrânilor
AutorJohn Scalzi
Editura: Nemira
Linkssite oficial
WWE: RB
SFE: JS
ISFDBJS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.