joi, 28 decembrie 2017

Lumea inversă - Christopher Priest

Un BSFA de la mama lui....

Pe scurt/lung:


Începe cumva ca un fantasy la modă în zilele noastre, cu o lume de ghilde, în care copii trăiesc la cămin despărțiți de părinți și apoi intră ucenici în aceste ghilde, cu jurăminte de loialitate, unde se fac căsătorii aranjate, statutul femeii e unul inferior și se ridică prin căsătoria cu un soț aflat la un nivel superior dintr-o ghildă, unde atmosfera e un pic concentraționară, cu sindromul cetății asediate și apoi cel cu dușmanul e celălalt, atât de dragi manipulării în masă...
Acțiunea se petrece în orașul Pământ.

Târziu de tot iți dai seama că tot acest univers concentraționar este un oraș pe șine (motiv care apare și în 2312) care se deplasează continuu pentru atingerea unui misterios Punct de Optim, iar ghildele au ca scop menținerea orașului în mișcare spre acest punct.

Vârsta unui om se măsoară în nr de km cu care orașul s-a deplasat pe parcursul vieții respectivului; avem soldați cu arbalete,vagoane electrice pe baterii, folosesc energia nucleară și cai pentru deplasare în afara orașului, o lume ciudată și deconcertantă.

Topografii Viitorului sunt ghildarii care călătoresc în afara orașului, în sud spre trecut și în nord spre viitor (ca de aia e ciudată și inversată lumea asta), realitatea, distantele, timpul, oamenii se modifică în aceste călătorii sau sunt doar percepții ale oamenilor.

Helward Mann intra ucenic în  Ghilda Topografilor Viitorului, este trimis la munca de jos sub îndrumarea unui ghildar din Ghilda Liniilor pentru a coordona o echipa de localnici (care nu fac parte din ghilde si nu sunt rezidenti in oras) apoi face călătorii în nord și în sud și pană la urmă ne da o explicația lui a lumii în care trăiește, explicație găsită într-o lecție de matematică în care au învățat despre hiperbole: un disc cu raza infinită cu doua spire hiperbolice deasupra și dedesubt.... 

Mi-a plăcut mie matematica, dar explicațiile astea mi-au părut foarte abstracte că-mi venea să pun mana pe cartea de Analiza Matematica din liceu :) și nu le-am putut vizualiza mental (spre deosebire de Lumea Inelara în care chiar autorul o exemplifica la un moment dat: o lumânare și o fășie îngustă de hârtie asezată circular în jurul lumânării)

Apa și natalitatea sunt principalele probleme ale orașului, pentru cea din urmă sunt aduse femei din afara orașului "pentru prăsilă". 

Sistemul ghildelor a fost opresiv prin barierele de comunicație și cunoștințe impuse dar ultimele evenimentele (atacurile localnicilor, distrugerea parțiala a unei porți din oraș, faptul ca toată lumea știa mai mult sau mai puțin acum ce se întâmpla în exteriorul orașului, apariția și impunerea pe agenda publica a taberei Terminatorilor care militau pentru oprirea orașului, etc) încep sa schimbe balanta de putere, ghildele pierzând teren în "orașul fanatic".

Si abia spre sfârșit încep să se clarifice lucrurile, când Mann întâlnește o femeie care nu e localnică și care vorbește engleza pentru că vine din Anglia și aflăm că suntem totuși pe planeta Pământ, într-un post apocaliptic cu civilizația prăbușită, fără calculatoare, undeva cu 200 de ani în viitorul anului 1985 când a avut loc Prăbușirea iar orașul a apărut în 1987 ca un fel de oază de civilizație în mijlocul anarhiei generalizate. 

Elizabeth, femeia cu care s-a întâlnit Mann le explica celor din oraș și ne explica și noua cititorilor: geniul fizician Destaine a fost un om de știința specializat în fizica particulelor care a descoperit un mod de a produce energie iar orașul era urmașul unei stații mobile creata de omul de știința și adepții sai.

Fizicianul de geniu a inventat generatorul de translaterare care produce energie dar care are efecte secundare asupra oamenilor (distorsionarea realității, probleme genetice - de unde problemele de natalitate ale orașului) iar Punctul de Optim era în interiorul acelei ferestre de translaterare descoperita de fizician, în care se putea produce energie doar cu un generator (produce mai multa energie decât consuma).


Fereastra a fost descoperita în China de unde a început călătoria orașului și se deplasează pe suprafața planetei de unde si necesitatea deplasarii orasului pentru a ramane in interiorul ferestrei de translaterare.

Hard SF dens, scris în stilul sec al autorilor anglo-saxoni, mai ales americani, fără prea multă empatie & căldură față de scriitură/personaje/scris, fără urma de umor englezesc, pentru care trebuie sa fi făcut un pic de analiza matematica sau măcar secția real (în loc de uman :) ) la liceu. 



Așadar:
O carte despre percepția realității, despre cum știința poate deforma aceasta percepție, despre fanatism, tehnologia ca scop în sine și nu în slujba oamenilor, falia intre ceea ce își doresc oamenii și ceea ce le pune la dispoziție cunoașterea aka tehnologia & știința, îngustarea orizontului uman în momentul în care cunoașterea/știința este utilizata ca scop în sine și în mod obtuz

E o carte de BSFA mai degrabă decât de Hugo, adica exact asa cum și e....
   
Titlu: Lumea inversă
Autor: Christopher Priest
Editura: Nemira
Links: site oficial
WWE: LI
SFE: CP
ISFDB: CP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.