sâmbătă, 9 decembrie 2017

Drumul - Cormac Mccarthy


Printre puținele cărți citite după ce am văzut filmul (de regulă nu fac asta). Iar Viggo Mortensen, actorul din film, mi-a plăcut foarte mult încă de când era Aragon.  


Pe scurt/lung:
Într-un viitor post apocaliptic, un tatăl și fiul său încearcă să supraviețuiască și să atingă un obiectiv autoimpus pe post de luminița de la capătul tunelului: ajungerea la ocean.

Un peisaj cenușiu, pustiu, mort, frig și dezolare, cu zile cenușii una după alta, cu senzația care devine certitudine că nu mai ai nici un punct de sprijin, că nu mai e speranță.
Nu mai există altă lume nici măcar în vis, chiar dacă la început visează în culori, ușor-ușor pană și visele devin cenușii. Si nici povesti nu mai sunt.

Ceilalți pe care îi întâlnesc fie sunt într-o stare mult mai proastă decât a lor.... fie sunt canibali. Să îți mănânci propriul copil sau să ții oameni în sclavie pentru a-i manca, cat de mult te poți îndepărta de umanitate, de condiția de om? 

Puține dialoguri, flashbackuri în trecut, mai ales de la începutul apocalipsei când discuta cu soția dacă merită să continue sau să renunțe prin sinucidere.
Lucruri pe care le uiți (tatăl) sau nici măcar nu le-ai cunoscut.. pasări, culori , mâncare. In țara ultimelor lucruri ?
Găsesc un buncăr cu provizii și parca luminița mai pâlpâie. Exista Dumnezeu? Dar Moartea, ce va face Moarte după ce vor fi murit toți?

Si totuși, de 2 lei speranță mai e acolo, la sfârșit...

Pană unde reziști în umanitatea ta (și protejând-o pe a celor pe care îi iubești)? Care e momentul în care renunti la a fi uman pentru a supraviețui? Poți trece dincolo de frontiera asta?

"Tati, noi suntem băieții buni, nu-i asa?
Așadar:
E un post apocaliptic bun, fără prea multe elemente de SF, ba chiar l-as numi "real post apocaliptic". 
Atmosfera din carte e mult mai apăsătoare și mai cenușie decât cea din film, în film parcă mai sunt oaze in care lumina e normală, în carte nu.
Cartea și filmul se completează reciproc, trebuie văzute/citite ambele ca să fie ceva rotund.

Titlu: Drumul
Autor: Cormac Mccarthy
Editura: Humanitas
Links: site oficial
WWE: D
SFE: CM
ISFDB: CM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.