marți, 5 decembrie 2017

2312 - Kim Stanley Robinson

Mai fac o încercare cu Robinson, poate că se produce chimia necesară de data asta...

Pe scurt/lung: 
Sistemul solar este colonizat, avem așezări în centura de asteroizi, pe Marte, Venus, Titan, Europa, etc. în timp ce Pământul e devastat de poluare.
Un Mercur ars de Soare :) dar colonizat de oameni care trăiesc într-un oraș ce se deplasează pe șine (motiv prezent și în Lumea inversă a lui Priest) după Soare. Peisaje care par sa-l fi inspirat pe Riddick :)

Intriga se învârte în jurul morții lui Alex, o tipa care se afla în centrul jocurilor de putere din sistemul solar. Swan, nepoata , ca multi din tânăra generație are creierul conectat la un fel de inteligenta artificială (computer cuantic) cu interfață direct la creier.

Capitol interludiu în care se descrie cum anume se poate terraforma un asteroid, asteroizi care sunt folosiți și pe post de taxi prin sistemul solar folosind gravitația planetelor pe lângă care trec. Apoi Heraclit, retorixa, taxometrie, pseudoiterativ (ce draq e asta?),  bla bla...

Stilul lui Robinson e prezent încă de la început cu lungi , prea lungi descrieri ale lui Mercur și a soarelui văzut de pe acesta.


 Așadar
Nici de aceasta dată nu m-am putut împăca cu stilul dezlânat, lălâu și degrabă împlutoriu :) de pagini peste pagini peste pagini în care nu se întâmpla nimic a lui Robinson.
O tot întinde și o tot lățește până nu mai poți și arunci cartea, într-un stil mlăștinos sau nisipos, nici nu știu cum să-i spun, la care se adaugă un fel de ieșiri psihedelice în decor.
Iar asta mă va face să nu abordez prea curând trilogia Marte "în culori".


Titlu: 2312
Autor: Kim Stanley Robinson 
Editura: Nemira
Linkssite oficial
WWE: 2312
SFE: KSR
ISFDBKSR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.