joi, 24 ianuarie 2019

The Year's Best Science Fiction (Nemira vol. 3+4) - Gardner Dozois #22

Nemira a spart Dozois #22 în 2 parți (vol 3 + vol 4).
M-am apucat de Dozoisul asta după ce Pacea eterna m-a dezamăgit oarecum, asa ca ma axez pe proza scurta ca dezamăgirea e proporțional mai mica :) 


Pe scurt/lung
Inappropriate Behavior - Pat Murphy
Start the Clock - Benjamin Rosenbaum
The Third Party - David Moles
The Voluntary State - Christopher Rowe
Shiva in Shadow - Nancy Kress
The People of Sand and Slag - Paolo Bacigalupi
The Clapping Hands of God - Michael F. Flynn
Tourism - M. John Harrison
Scout's Honor - Terry Bisson
Men Are Trouble - James Patrick Kelly
Mother Aegypt - Kage Baker
Synthetic Serendipity - Vernor Vinge
Skin Deep - Mary Rosenblum
Delhi - Vandana Singh
The Tribes of Bela - Albert E. Cowdrey
Sitka - William Sanders
Leviathan Wept - Daniel Abraham
The Defenders - Colin P. Davies
Mayflower II - Stephen Baxter
Riding the White Bull - Caitlín R. Kiernan
Falling Star - Brendan DuBois
The Dragons of Summer Gulch - Robert Reed
The Ocean of the Blind - James L. Cambias
The Garden: A Hwarhath Science Fictional Romance - Eleanor Arnason
Footvote - Peter F. Hamilton
Sisyphus and the Stranger - Paul Di Filippo
Ten Sigmas - Paul Melko
Investments - Walter Jon Williams


Vorbeam din adâncuri - Pat Murphy 
Antropolog salvat în Atlanticul de sud, pe o insula necartografiata, de către un robot folosit în minerit subacvatic controlat de o adolescenta de 12 ani, autista/sindrom Asperger. 
Antropologul ii spune povesti (Cenușăreasa, Jack și vrejul de fasole) care sunt reinterpretate și judecate intern de adolescenta. 
Foarte buna povestea asta despre încercările unui copil autist de a comunica și care se lovește de neputința oamenilor normali de a înțelege și interacționa cu lumea lor.

Pornirea ceasului - Benjamin Rosenbaum
O lume post apocaliptica în care apocalipsa a fost reprezentata de un virus ce a afectat vârsta biologica (a oprit ceasul biologic) încât copii sunt la putere acum, iar oamenii peste treizeci de ani sunt considerați boșorogi. 
Si copii ăștia (super cablați/mufati și/sau biomodificati cu steroizi&stuff asemănătoare) fac ce vor într-o lume a lor, varsta psihica și vârsta biologica nu mai au nici o legatura. Nu se mai maturizeaza fizic decat daca isi pornesc acest ceas
Foarte tare ideea cu oprirea ceasului biologic și cum afecteaza asta relatiile interumane; despre maturizare, despre primele iubiri și fluturasi în stomac, despre a ramane copil și despre lasa ca o sa cresc eu mare

A treia tabără - David Moles
Recolonizare sau readucere la sanul omenirii mama a unei planete mai inapoiate , pierdute și regasite 
Se face din doua directii Comunitatea ( oamenii de stiinta , baietii buni cum ar veni) si negustorii , baietii mercantili și deci aia rai. 
Ambele organizatii sunt în competitie și vin din zone diferite ale spatiului colonizat de omenire, cumva separat pana la un moment dat. 
Si acum cine se baga pe planeta asta și o readuce în sanul omenirii (ca sunt cam doua omeniri) ? 
Si intre Companie și negustori au castigat baietii cu ochi albastri locali care s-au folosit de banuielile reciproce dintre cele doua tabere colonizatoare și le-au cam parlit pe amadoua.
Un pic cam prea condensat, mai degraba e subiect care ar trebui tratat pe indelete într-un roman... și o și lasa în coada de peste pentru ca e prea din scurt. 

Statul voluntar - Christopher Rowe 
O ciudatenie, n-am rezistat... Nu stiu despre ce singularitate vorbeste editorul în introducere, dar mie mi s-a parut o prostie și am sarit peste. 

Un zeu din umbră - Nancy Kress

Misiune spatiala în centrul galaxiei langa gaura neagra supermasiva de acolo. Trei astronauti sunt transferati dpdv al constiintei (care inglobeaza cunostinte, experienta, senzatii, sentimente) în device-uri care sunt trimise cu minicapsule și mai aproape de gaura neagra - mama tuturor gaurilor negre - din centrul galaxiei. 
Cele trei avataruri traiesc și actioneaza în realitatea virtuala la fel cum o fac corespondentii lor umani de pe nava propriu zisa. O relatie complexa se naste intre cei trei astronauti, doi barbati și o femeie dar și intre avatarurile lor.
Hard sf / space opera din ala cu gauri negre și tot tacamul, pe fundalul descoperirilor pe care le fac ca urmare a observatiilor on-site în centrul galaxiei. E multa cosmologie, astrofizica, fizica din aia grea dar și multa umanitate. 
Sentimente, frustrari, incrancenare, competitie intre oameni de stiinta... Si, ciudat sau nu, avatarurile care evolueaza singure par mult mai umane în sensul bun decat originalele 
Crima + minciuna + furt + inselaciune - cam asta au facut originalele pe cand avatarurile au reusit, 
s-au inteles și s-au ajutat asa cum originalele nu au facut-o, au conlucrat impreuna și au descoperit ce era de descoperit. Oamenii au fost aici pe post de materie intunecata. 
Foarte buna, una dintre cele mai bune citite în antologiile Dozois. Pe unde am citit-o, Kress mi-a placut foarte multe, scrie foarte bine (am citit și trilogia probabilistica

Oameni de nisip şi zgură - Paolo Bacigalupi
A treia nuvela din Tărâmurile pustiite. Povesti ale apocalipsei - John Joseph Adams

Când Dumnezeu a bătut din palme - Michael Francis Flynn
Niste astronauti (majoritatea) musulmani ajung pe o alta lume trecand printr-o poarta, lume care seamana oarecum cu Pamantul. Musulmanii astronauti au stilul ala mai lent, mai domoli, asa... mai lenesoi. 
Binenteles locuitorii planetei au jihadul/razboiul lor, la care musulmanii asista. Si are loc un prim contact cu locuitorii atacati, dar din cauza unei neintelegeri este ratat și se termina rau, cu morti de ambele parți.
Neasteptat de buna.

Turism - Michael John Harrison 
Seamana un pic cu Picnic la marginea drumului
cu o zona în care s-a intamplat ceva, nu se stie ce, iar la marginea ei, facand afaceri, traiesc tot felul de oameni. Reconstruiri și modificari genetice. 
Inteleg ca are legatura cu (sau e parte a) saga LightE ca o dara de avion care se destrama...  
Probabil ca avionul e trilogia aia. 

Pe cuvânt de cercetaş - Terry Bisson
Timpul este spaţiu şi spaţiul este distanţă - a spus Einstein asta? Cineva din trecutul extrem de indepartat (un cercetator trimis în timp sa studieze hominizii) ii trimite rapoarte unui om de stiinta din prezent care face cercetări despre neanderthalieni.
Cele doua planuri, cel din trecut și cel cu cercetătorul din prezent care primește rapoartele de teren, amplifica tensiunea și dau impresia unui ritm alert. Neanderthalian vs Sapiens. Si Homo Sapiens vor câștiga, deși pare-se ca n-a fost cea mai buna soluție, ca uite unde am ajuns. 
Un History SF bun 

Bărbații înseamnă necaz - James Patrick Kelly
Un sf polițist cu extratereștrii sub forma de diavoli care conduc lumea prin intermediul roboților, barbatii au dispărut, au rămas doar femeile,  naștere prin însămânțare artificială. Are și un substrat legat de religii,  cea creştină este cumva ilegala. Si un pic de predica progresista cu atacul la biserica creștină (catolica după crucifix) care propavaduieste chestii perimate (copii născuți din virgine însămânțate de diavoli aka extratereștrii , etc). Apare și în Almanahul SciFi Magazin. Slab. 

Mama Egipt - Kage Baker
E, uite și un history&fantasy SF care se întâmplă prin părțile noastre, pe la 1800. Numai ca nu cred ca pe vremea aia la bâlciurile din Tara Românească bea careva din sticla și manca cartofi prăjiți. Pe bune? Apare un Barbu Golescu plus un RainMan pe nume Emil. Un amestec cam kitch de chestii din diverse locuri și epoci plasate undeva în România începutului de secol 19, cu zei egipteni și urmașii sau slujitorii lor  ajunși pe plaiuri românești. 
Sarcasm, ironie, umor asa mai subtil. Haioasa, dar mai avea de lucru la documentare. 

Serendipitate sintetică - Vernor Vinge
Reia și prelucrează chestia aia din Sfârșitul curcubeului, cu realitatea virtuala suprapusa peste cea reala. De fapt e o bucata din Sfârșitul curcubeului (transformat din nuvela în roman, probabil). 

Mulțumesc, doctore - Mary Rosenblum 
Frumoasa și bestia, cu bestia un spălător de vase de la un fast food cu fata distrusa de incendiu și căruia doctorul ii reconstruiește chipul după cum ar fi arătat fii-su. Ceva sindrom Frankeinstein, ceva din motivul cu statuia care a prins viata.
Buna 

Delhi - Vandana Singh
Fantome ca suprapuneri temporale sau universuri/realități care se intersectează. India și miturile ei. Are un pic de legatura cu motivul din Casandra: nebunia ca premoniție acolo, nebunia ca mijloc de comunicare temporala aici. 
Slab

Triburile de pe Bela - Albert E. Cowdrey

O planeta ciudata, o încercare de colonizare, primul contact și civilizații paralele care nu se înțeleg plus o ancheta a unor crime într-un mediu extraterestru. Bine scris, simplu, clasic 

Sitka - William Sanders   
Jack London și V.I. Lenin stand de vorba într-un port din Alaska sfârșitului de sec 19. Si Lenin îl racolează pe London sa se alăture mișcării. 
Istorie alternativa, calatori temporali, paradoxuri temporal. Intervenția sau nonintervenția călătorilor temporali în desfășurarea evenimentelor la care asista. Slabutz 

Iar Leviathanul plânse - Daniel Abraham
Terorism, arabi, echipe antitero conectate la nivel neural (minti colective-singularitate-IA) victime colaterale=civili. Dar civilii, victime colaterale morti din cauza băieților de la antitero încep sa ii bântuie în conexiunile lor neuronale. Pe toți în același timp,  în locuri diferite sub forma unei fetite ucise în ultima misiune care nu s-a dovedit a fi bomba vie.  
Teroristul și anti terorismul privite ca manifestări ale unei boli a unei entități superioare (conștiințe /inteligente) având oamenii drept celule.... dar nu va gândiți la D-zeu sau chestii religioase.
Poți discuta cu celulele albe și sa le convingi sa nu mai facă ce fac? 

Luptătorii - Colin P. Davies
Un bunic și un copil ieșiți pe mare discuta despre luptătorii creați de copil pentru a ii apăra de demoni. Si apare ultimul luptător creat de copil care este ucis de bunic. Si de aici putem discuta la infinit. Mda, nu prea cine stie ce

Mayflower II - Stephen Baxter
In sistemul solar a apărut o civilizație extraterestra cu care daca ai colaborat ești proscris. Cei care au colaborat o taie din sistem cu cinci nave de frica coaliției care face curat printre colaboraționiștii din sistemul solar.  
Planetoidul de la marginea sistemului solar (Port Sol) a fost colonizat cu trei mii de ani în urma iar acum de aici pleacă cele 5 nave cu vreo mie de oameni din 50mii. 
Restul vor ramane la cheremul coaliției, cel mult vor fi bagați în lagăre de prizonieri. Cei care pleacă sunt viitorul, coaliția e sfârșitul omenirii în sistemul solar (puritana și intransigenta ideologic). Asa ca cei din coalitie vin cu nave de război capturate de la civilizația extraterestra și pulverizează Port Sol.
Si nava nr. 3 are drept destinația dincolo de marginea galaxiei, vor sa înceapă o noua civilizație. Ai 200 de oameni, ai nava si mii de ani înainte pana sa ajungi într-un sistem asemănător celui solar/galaxie.  
Câțiva din cei de pe nava aia, inginerii, urmează un tratament pentru nemurire (preluat de la civilizația extraterestra). 
Umanitate de zi cu zi vs nemurire, începutul unei noi civilizații, incercarile de a imprima o direcție sau un tip de societate, de contract social. Toate văzute dpdv al celui care beneficiază de cvasi-nemurire și care nu e implicat în viata navei de-a lungul generațiilor. 
Dar civilizația asta decade, ajungând sa semene din ce în ce mai mult cu niște cimpanzei, cu fiecare generație. 
HardSF ecologic și sociologic și biologic, caracteristic pentru Baxter - daca tot ne jucam, sa ne jucam la scara mare, pe termen lung, mii de ani și sute de generații. Ma mir doar ca s-a abținut și nu a întins asta pe 800 de pagini. E din categoria Universului lui Heinlein pe care am citit-o de curând în Almanahul Sci-Fi Magazin
Foarte buna 

Călărind bivolul alb - Caitlín R. Kiernan   
Într-un viitor în care oamenii se pot (sau sunt) transformați în cyborgi, un epurator bătrân și bețiv primește o misiune de la Agenție (nu contează și mai cum, e Agenția). Epuratorul e un fel de cercetator al extratereștrilor,  care face primul contact și e posibil sa preia din percepțiile, visele, simțurile acestora. Si e și o vânătoare de extratereștrii într-un fel. O foarte interesanta discuție filozofica despre contactul inter specii: de ce nu ne contactează? din cauze morale? suntem prea nashpa? 
Foarte poetic dar foarte încâlcit / dezlânat

Steaua căzătoare - Brendan Dubois 

Un post apocaliptic cândva în viitorul imediat în America, unde au trăsuri /căruțe dar și cutii frigorifice (?). Cu un astronaut la bătrânețe ca simbol al vremurilor trecute, cu speranța reprezentanta prin cărți ilustrate despre călătoriile spatiale.

Dragonii din vâlceaua însorită - Robert Reed   
O lume alternativa cu dragoni pe post de dinozauri 

Oceanul orbilor - James L. Cambias 
Explorarea unei lumi extraterestre în care populația bastinasa era una asemănătoare crabilor uriasi care interactioneaza cu mediul pe baza de sonar. Oamenii de stiinta au interdictie sa realizeze contactul cu populația locala. Iar una din distractiile acestor oameni de stiinta era sa scorneasca moduri de a-l ucide (virtual) pe un coleg nesuferit și sa facă un clasament al acestor moduri. Si de ocupa crabii de implementarea unuia din aceste moduri :)

Grădina. O idilă science fiction Hwarhath - Eleanor Arnason
O poveste SF scrisa dpdv al unui extraterestru de pe o planeta cu o rasa asemănătoare oamenilor. Cunosc zborul cosmic, fac cercetări avansate de astrofizica dar sunt în război cu oamenii. 
Are asa un parfum exotic, chiar daca nu scapam de egocentrismul specific rasei umane. Aduce pe undeva cu Dusmanul lui Longyear. 
Foarte buna povestea. 

Alegere profitabilă - Peter F. Hamilton 
Pretenu' cu soimii de vid din Disfunctia realitatii.... 
Într-o Anglie din viitorul apropiat (viitorul momentului cand e scrisa povestea care e deja trecutul nostru ca vorbim de 2003) cineva a reusit sa deschida o gaura de vierme spre o planeta unde se poate emigra.  
Tony Blair, Gordon Brown, Irak, Eur vs lira, new marxisti, protestatari antiglobalizare. Exodul din fata realitatii imediate prin plecarea prin gaura de vierme. 
Ma sperie asa zisii new-marxistii ăștia care cred ca a fi marxist e cool și ca, comunismul a fost o clona nefericita a marxismului ala bun în care toți suntem egali, liberi, bogati și fericiti.  
Imi arata o fata a lui Hamilton , alta decat mega new-space-operele alea pe care nu am reusit sa le citesc. 

Sisif și strainul - Paul Di Filippo
Realitate alternativa din anii 50 cu Franta devenita mare imperiu, suprematia imperiului fiind data de o descoperite numita razeN, folosite ca arme, remedii medicale, în industrie, sursa de energie, etc. etc. Situatia inversa celei de după razboiul al doilea din realitatea noastra. Si apare și Camus în realitatea/universul asta paralel; plus personaje din Strainul (recunosc spasit ca nu l-am citit).
De aici au imprumutat ai nostri notiunea de energie violeta în campania electorala aia cu Mihaela, dragostea mea
Bunutza

Triptic cu mine şi cu ea - Paul Melko 
Universuri paralele care se intretaie 
Slab 

Investiţii - Walter Jon Williams
Oamenii și alte specii au fost infranti de o specie invingatoare numita shaa, imperiul este condus de casta superioara (pairi), rasele cunoscute se impart în tabere. Antimaterie, nave stelare și gauri de vierme prin intermediul careia se realizeaza colonizarea de planete noi. 
Colonizarea planetei Chee parca se întâmplă în România: coruptie, lucru în dorul lelii, contracte aiurea, lucrari supraestimate etc. Contractanti și subcontractanti, actiuni , obligatiuni, un fel de pocker la care se pierd/câștigă sume frumusele.  
Space opera cu mult hardSF astrofizic, cu material un roman, ba chiar de o serie. Subiectul e cumva asemănător Victimele novei a lui Brunner. 
E ok, cam 3+




Așadar
Sunt mai multe bucati de 3* și peste decat în alte Dozoisuri pe care le-am citit.


Titlu: The Year's Best Science Fiction (vol. 3 + vol. 4)
AutorGardner Dozois
EdituraNemira
Links:
WWETYBSF
SFEGD
ISFDBGD


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.