duminică, 9 decembrie 2018

Victimele novei - John Brunner


Trei povestiri din ciclul Zarathustra.

Pe scurt/lung: 


Polymathul

O space opera cu colonizare doar ca începutul colonizării a fost de nevoie și pe nepregătite. Refugiati interstelari au plecat în graba de pe planeta Zarathustra pentru ca steaua planetei a explodat și s-a transformat într-o nova, au ajuns/aterizat mai mult sau mai puțin forțat (nava supraîncărcată, resurse de oxigen pe terminate, boli din cauza condițiilor precare) și au început colonizarea în condiții nu tocmai propice.
Planeta pe care ajung nu e deloc prietenoasa, mai ales din punctul de de vedere al faunei dar și al florei.
Au plecat în direcția opusa Pământului și a planetelor colonizate pana acum, spre spațiul necunoscut. 

Își pun cap la cap experienta, îndemânările, experientele, cunoștințele din diverse domenii astfel încât sa poată supraviețui. Mai sunt și ceilalți, o alta nava care a aterizat forțat în alta parte a planetei și cu care încearcă sa ia legătura.

Colonizarea standard se făcea pe baza unei strategii și a unei tactici de colonizare care asigurau rate mari de succes, pentru fiecare planeta fiind pregătit un polymath, un fel de geniu + super erou Marvel care știa totul despre planeta respectiva dar care moare mai devreme decât ceilalți pentru ca este ars/stors de aceasta relație om-planeta.
Insa în cazul de fata nu se făcuseră nici un fel de pregătiri pentru colonizare, dar din fericire și sa vezi coincidenta, Lex unul din tineri refugiați este polymath în devenire pentru o alta planeta, aflat în perioada de pregătire la momentul în care a avut loc evacuarea
Colonizarea unei planete, dar colonizare făcută pe genunchi și din bucăți, ca au aterizat de nevoie, au pierdut nava (de fapt capacitatea de zbor recuperând o parte din material dar nu cele legate de comunicația la distanta), nu e o colonizare planificata și organizata ci făcută din mers și adaptându-se la condiții, la mediu, la dinamica sociala a grupului, a ceea ce știu vs ce au nevoie, la priorități. 

Foarte curat modul în care se prezintă problemele și găsirea soluțiilor, cum se descurca, cum gândesc, cum se înfiripa o noua viata sociala diferita pentru ca mediul e diferit.

Si bine descrisa interacțiunea omului cu flora și fauna de cele mai multe ori primejdioase; din aceasta interacțiune se naște și un fel de suspans: abia aștepți sa vezi ce creaturi animale sau vegetale mai apar ca sa își înfigă colții.

Lex își pune în valoare pregătirea (chiar și incompleta) de polymath și preia și în mod oficial conducerea, își folosește tehnicile de manipulare psihologica pentru a izola și diminua ca număr și ca importanta opoziția, cei care nu vroiau din diverse motive sa participe la eforturile comune de a pregăti șederea pe planeta asta timp îndelungat

Mișto modul în care se formează noua societate, cum își fac regulile, germenii sistemul politic și legile care vor apare mai târziu, cum se polarizează societatea etc și chiar și politica internațională dacă privim cel de al doilea grup care a aterizat departe ca un alt viitor stat.

Dinamica grupului social, cum influențează mediul interacțiunile dintre oameni, cum anumite condiții (extreme) influențează psihicul și comportamentul uman, e o lume în mic aici cu psihozele, credințele, taberele care se formează.

Trebuie sa conștientizeze ca sunt naufragiați care trebuie sa uite de Zara și de viata lor liniștită și mediul ocrotitor în care au trăit, sa uite ca nu sunt într-o excursie, sa uite de prezent și de trecut și sa se pregătească de viitor, al lor și al copiilor lor, sa uite de casa lor și sa accepte ca au o noua casa.

Nevoia de speranță, speranță + viitor, un viitor civilizat pe care sa ți-l construiesti pentru tine și pentru urmași.

Raman în noua lor casa și va urma o lunga istorie;  binele învinge; vom construi o noua societate / lume mai buna și mai dreapta; trecem peste vicisitudini și încercări și vom răzbate .... va fi greu, dar într-o zi copii copiilor copiilor noștri vor fi în regula, iar John Brunner va scrie despre noi.
Bunuț de 2 spre 3 stele

Răzbunătorii din Carrig

La 700 de ani după dezastrul de pe Zarathustra, pe una din Planetele de Refugiu Zarathustra (PRZ14), în orașul-stat Carrig, are loc evenimentul anual numit vânătoarea de rege. Fiecare clan își desemnează un reprezentant care participa la aceasta vânătoare - de fapt vânătoarea unui fel de dragon Parradilul - iar cel care ucidea dragonul prelua puterea în oraș și în ținut. 

Belfeor, un venetic din sud cere sa cere sa participe la vânătoare (folosindu-se de un precedent asemănător vechi de 20 de ani), scoate o arma energetica și ucide parradilul și împreuna cu tovarășii lui, mercenari de pe o planeta din lumea cunoscuta, preiau puterea și ii pun la munca pe localnici sa extragă metale/materiale radioactive din zona vulcanilor încă activi, în peșterile cărora se adăposteau și dragonii aia.


Deoarece Belfeor și ai lui au ucis un negustor care face transport cu caravane și care se dovedește un agent galactic care supraveghea aceasta lume (împreuna cu alți agenți, ca nimeni din exterior sa nu intervină în dezvoltarea fireasca a acestei lumi), apare în peisaj Corpul Galactic. 
Corpul  era o organizație de politie galactica a Federației Galactice (260 planete) care cauta refugiații de pe Zara și acolo unde ii găsește ii tine sub observație prin intermediul agenților. 
Doua opinii legate de planetele refugiaților de pe Zara sunt de actualitate in cadrul Federatiei: fie sa fie lăsate sa se dezvolte singure pana ajung la un nivel superior de dezvoltare  tehnologica-sociala-economica-etc cand vor fi integrate în Federație sau sa se deschidă imediat legături comerciale, schimburi de tehnologie și sa se ardă etapele de integrare în Federație (suna cunoscut? FG = UE)  ... ideea asta - ce e de făcut cu planetele de refugiu - este dezvoltata în a treia nuvela din carte.

Agenta Santos este pregătita și trimisa ca prostituata (sau ceva de genul) pe planeta, împreună cu un maior din Patrula Galactica.
Mercenarii / pirații care au venit sa exploateze resursele minerale de pe planeta preluând puterea și folosind localnicii pe post de sclavi, distrug crucișătorul corpului și avariază naveta celor 2 agenți, dar ăștia scapă, și cu ajutorul localnicilor și a Parradillilor (care se dovedesc mai inteligenți decât niște dragoni oarecare) o pun de un fel de revolta populara băgând zeii și blestemele la mijloc.
Superstiții, zei, vânătoarea regelui și vine unu cu un fulger și iți ia tot avântul și caimacul și te pune și la munca și distruge textura societății și nici măcar nu o face în vreun scop nobil ci într-unul pur mercantil, de jaf de materiale radioactive.

Binele învinge, cei buni preiau conducerea, cei rai sunt pedepsiți, iar agenți Patrulei se retrag după ce au pus lucrurile la punct. Totul clar, totul se termina cu bine.

Deci o poveste din aia heroic fantasy clasica cu regenți, dragoni, caravane plus space opera, dar fără zvac, plat, fără adâncime, fără acea cuprindere și adâncire în substanța scriiturii cu care te prind alte cărți/autori (de ex la Le Guin) 

Maximum 2 stele și alea din respect ca a fost la noi la Eurocon și pentru ca a scris Orașul ca un joc de șah, care m-a făcut sa visez la cum ar fi fost dacă as fi avut un job de analist de trafic.


Depanatorii de pe Cyclop  

Cyclops este o planeta cu foarte multa apa, puțin pământ/resurse, folosita ca bază de recreere şi reparaţii a Corpului Galactic. 
In timpul unei vânători acvatice, amantul președintei locale (o ea, care virează ușor dar sigur spre postura de dictator) -  fost cosmonaut local lăsat la vatra - are un accident la pescuit și un rechin pleacă cu un picior. Este salvat de un pescar  și adus la baza corpului pentru a i se reface piciorul, dar se descoperă ca celalalt picior era și el o grefa ... o grefa necunoscuta, făcută cu un material genetic uman necunoscut, etc... 

Se dezbate subiectul non/ingerinței pe PRZuri prezent și în precedenta nuvela.
Neingerinta în treburile interne  era privita în  Răzbunătorii din Carrig dinspre interior spre exterior (locuitorii și agenții erau pe planeta și participau activ) aici e privita dinspre exterior spre PRZ. Unii din Federație (conduși de cei de pe Cyclops vor intervenționism pe PRZuri, Corpul Galactic se opune)
Acțiunea are loc la 770 de ani după transformarea în nova a planetei Zarathustra; Patrula Galactica, bratul activ al Corpului Galactic, fusese înființată cu  200 de ani în urma pentru a cauta PRZuri.

Sa ingeram sau sa nu ingeram, sa ii lăsam sa își caute singuri calea sau sa ii călăuzim noi ăștia civilizațiiPRZurile erau privite ca pionieri care ar putea sa provoace salturi inainte ale umanității satule și îmbuibate.

Cei de pe Cyclops fac trafic de organe, capul operațiunii e medicul personal al presedinte, care ii propune acesteia un corp nou nouț procurat de pe un PRZ nedescoperit încă oficial, de la donatori înșelați și de la care se prevalează împotriva voinței lor.   
Mercenarii de pe Cyclops, similar cu aia din a doua nuvela, făceau trafic de organe de la persoane cu probleme minore de sănătate sub acoperirea unei organizații de caritate,  Primitorii de bolnavi
Presentinta cere evacuarea bazei Corpului ca sa le dea de lucru și sa nu se mai gândească la grefa descoperita la amantul personal si la investigatia ce decurge de aici. 

Fara chestii abisale, fără cine știe ce complexituri psihologice, fără puzzle și țopăituri intre firele narative dătătoare de migre, dar nici nu are zvac și nici nu te tine legat de carte pana iti pica capul pe ea. 

Un pic de acțiune polițistă, ceva space opera, personaje cam schematice, acțiune oarecum previzibila, nimic spectaculos, totuși nu chiar rau, asa cam de 2 stele.

Așadar:
3 nuvele de 2 - 2 stele și un pic, bune de citit intre doua romane dătătoare de dureri de cap ale lui K. Dick
Titlu: Victimele Novei
Autor: John Brunner
Editura: Du Style
Links: John Brunner Archive
WWE: VN
SFE: JB
ISFDB: JB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.