vineri, 25 ianuarie 2019

The Year's Best Science Fiction (vol. 8) - Gardner Dozois #28 part II

Volumul 8 de la Nemira, a doua parte din Dozois #28.

Pe scurt/lung
Return to Titan - Stephen Baxter
Under the Moons of Venus - Damien Broderick
Seven Years from Home - Naomi Novik
The Peacock Cloak - Chris Beckett
Amaryllis - Carrie Vaughn
Seven Cities of Gold - David Moles
Again and Again and Again - Rachel Swirsky
Elegy for a Young Elk - Hannu Rajaniemi
Libertarian Russia - Michael Swanwick
The Night Train - Lavie Tidhar
My Father's Singularity - Brenda Cooper
The Starship Mechanic - Jay Lake and Ken Scholes
Sleepover - Alastair Reynolds
The Taste of Night - Pat Cadigan
Blind Cat Dance - Alexander Jablokov
The Shipmaker - Aliette de Bodard
In-Fall - Ted Kosmatka
Chimbwi - Jim Hawkins
Dead Man's Run - Robert Reed


Întoarcerea pe Titan - Stephen Baxter
Cândva, când vom avea spatioport și găuri de vierme, o expediție se duce pe Titan ca sa cerceteze dacă exista viata (de fapt sa dovedească ca nu) și sa se apuce de exploatat temeinic și comercial metanul. Descrierea trecerii printr-o gaura de vierme seamăna cu ceea ce se vede în Războiul Stelelor când Han Solo bagă în treapta de viteza superioara de viteza.  
Ajung pe Titan, rămân în atmosfera cu ajutorul unui balon cu aer cald dar sunt atacați de niște creaturi ca niște pasări, se prăbușesc pe suprafața unde sunt atacați de niște crabi care le sfâșie naveta în căutare de metal, și tot asa ... adică viata pe alte baze decât carbon.
Probabil ca clasicul grup de oameni de știința britanici și americani au mustăcit îndelung încercând sa caute breșe în construcția logico-științifică a lui Baxter 
In final descoperă o gaura de vierme către un alt univers dar distrug totul, toate găurile și dovezile, pentru profit și un viitor luminos. Titan pe post de Rosia Montana.
Un hard sf cat se poate de sec, pur și dur, care pare scris în anii 60, cu multa xenobiologie, chimie, fizica, ca nu degeaba are Baxter diploma în matematica (Cambridge!)  și un doctorat în aerospațiale(!). 

Sub lunile lui Venus - Damien Broderick
Un câine ii vorbește unui supraviețuitor rămas pe Pământ după ce omenirea s-a mutat pe Venus. Sau e doar un bolnav psihic care își închipuie toate astea? Pacientul/eroul psihanalizat de o bunaciune de doctoriță e de fapt doctorul/psihologul bunaciunii care crede invers. 
Nu am înțeles nimic și am renunțat.

Șapte ani departe de casa - Naomi Novik
O birocrata a Confederației (umane) este trimisa pe o planeta scindata intre doua populații :cei noi (al doilea val de colonizare) sunt mai hrăpăreți, mai energici, dornici de dezvoltare, ocupa continentul mai mic, consuma resursele și vor mai mult și cei vechi (primul val de colonizare, cu câteva sute de ani înainte) de pe continentul mai mare, sunt mai eco, mai conservativi & mai integrați cu mediul, mai eco-friendly, cu o alta filozofie de viata, care aveau aripi datorita unui parazit pe care îl cultivau.
Tipa (pe post de instructori americani care ajuta forțele locale sa utilizeze noile tehnologii) ajunge pe continentul mare, la cei vechi, unde este primita cu răceala și este ignorata total de adulți dar nu și de copii care o ajuta și o învață
Coloniștii noi vin cu tehnici de terra formare care implica raderea bio a tot ce e băștinaș. 
Localnicii le-o dau peste bot confederației și coloniștilor veniți mai de curând cu biotehnologii de moda veche, ecologiste, antrenând de exemplu furnici sa caute și sa dezamorseze mine :). 
Din seria râul, ramul mi-e prieten numai mie ... și cu astea de partea mea te fac de nu te vezi.
Arata cumva subtil admirația mediului academic fata de acest mod de viata eco și cam hippie, dar care se pare ca nu e chiar asa.
Un pic de aroma din Ursula K. Le Guin, din familia Lumii ii spuneau pădure

Mantia de păun - Chris Beckett
Un fel de Nemuritorul a lui Zelazny. Cu niște zei care își amintesc cum s-au născut bla bla... 
Mai bine recitesc originalul decât o pastișă.

Amaryllis - Carrie Vaughn      
Un post apocaliptic ("marele declin") cu pescari 
care trăiesc într-un fel de kibbutz, în gospodarii cu mai multi membri cu probleme de natalitate.   
Cea mai tânără dintre ei vrea un copil și trebuie cerut aprobare etc. Căpităneasa vasului era copilul unei mame care s-a opus regulilor și și-a scos implantul care controla natalitatea pentru a putea avea copii... 
Despre reguli și despre încălcarea lor, despre libertatea de a avea copii și de a iți trai viata asa cum crezi de cuviință.
Simpluta și optimista .. suntem în post apocaliptic dar vom face copii și exista speranță.

Șapte orașe de aur - David Moles
Istorie alternativa cu japonezi în Golful Mexic/Antile. Război religios, foamete, refugiați, dezastru umanitar.  Un doctor este trimis sa caute o călugărită mesianica care conduce războiul împotriva musulmanilor, iar japonezii erau neutri 
ei fiind cu ajutorul umanitar. 
Război, ceva religie, dezastru umanitar, epidemii, morți..mda. 

Iar și iar și iar - Rachel Swirsky
Un sf cu evrei și numai.Si cu generații după generații, fiecare cu iadul,  tatuajele, automutilările, injectările ei.
Slab

Elegie pentru un tânăr elan - Hannu Rajaniemi
Un vânător de elan cu ursul inteligent după el. Vânătorul cu arbaleta ursul cu mirosul. Amândoi cu băutul.  
Vânătorul a rămas pe pământ cu alți câțiva în timp ce majoritatea s-au dus în spațiu de unde se întorc ca zei sub forma de ploaie ce se întrupează în femeie de diamant pe care vânătorul asta bărbos (fost poet) o cauta la cerință zeilor.
O societate post umana cu multe chestii biotehnologice sau mutante dar la modul subtil și chestii la care nu te-ai aștepta (de ex case care întineresc ziua și încep sa gândească)... Un oraș mutant și inteligent care este înconjurat de ziduri de protecție. Sa nu intre ? Sau sa nu iasă ? 
Un pic de Sa prinzi o stea căzătoare
Tot nu îmi place Hannu.

Rusia libertara - Michael Swanwick
Într-o Rusie post apocaliptica (sau semi post apocaliptica) iți câștigi libertatea dar ce te faci ca și foștii băieți din OMON/Beretele verzi/GRU și-o câștiga pe a lor?

Trenul de noapte - Lavie Tidhar 
Asasini plătiți și care au pachet de beneficii, apar și niște IA-uri, străinii care “calaresc/locuiesc” trupuri umane ca sa experimenteze realitatea fizica. Cineva citește Neuromantul în acest postcyberpunk, un omagiu lui Gibson care a dat de mâncare la atâția de după el.
Un cyberpunk din vremurile bune 
Mi-a plăcut 

Marea trecere a tatălui meu - Brenda Cooper 
Un fel de tinerețe fără bătrânețe și viata fără de moarte (ca tot am fost cu fii-miu la teatru sa vedem): ce folos ca le ai tu (prin implanturi , nano tehnologii, genetica) dacă cei dragi nu le vor sau nu le doresc sau nu au efect, chiar dacă leacurile astea le faci chiar tu , cercetătorul/geneticianul/biotehnologul minune? 

Mecanicul navei stelare - Jay Lake and Ken Scholes
Un fel de first contact cu un extraterestru care e de fapt e o unealta a unei inteligente care e total diferita fata de ceea ce ne închipuim moi. Iar băieții din spațiu au venit sa își ia unealta înapoi. De văzut  The Man Who Fell to Earth , filmul cu David Bowie.  

Sleepover - Alastair Reynolds

Un tip (fost miliardar ce făcuse avere din cercetări în IA) se trezește din hibernare și își da seama ca situația nu e chiar roz, ba chiar e gri/cenușie. La propriu. Pana aici începe bine, dar după aia o ia pe câmp cu inteligente artificiale devenite conștiente care s-au dus în alta dimensiune și care s-au întâlnit cu alte IAuri cu care se bat pentru resursele din Matrice (care ar fi realitatea înconjurătoare). Iar oamenii ar consuma resurse și încetini Matricea pe partea IA de pe Pământ și de aia ne-au băgat la hibernare. Si nu toate IAurile astea sunt de acord cu hibernarea și mai încearcă sa ne prăjească 
Si o trântește la sfârșit ca Triunghiul Bermudelor și toate legendele cu monștri marini sunt reflectări ale bătăliei dintre artilecti (acele IA) pentru resursele matricei.

Gustul nopții - Pat Cadigan 
Toate simțurile normale sunt înlocuite de un al 6lea. Cum sa percepi glasul cuiva sub forma unui gust ? 
Se putea scoate mai mult din ideea asta

Dansul felinei oarbe - Alexander Jablokov 
Realitate virtuala pentru animale. Animale au fost modificate pentru a trai în mediul artificial al omului, fără sa îl vadă/audă/simtă. O puma intra într-o cafenea fiind convinsa ca e într-o poiana din pădure, un elan intra într-o parcare de mall pe care o considera pădure, un raton este enervat și irascibil ca oamenii nu mai sunt asa cum ii știa el. 
Una dintre cele mai bune din antologia asta

Făuritoarea de nave - Aliette de Bodard

Undeva într-un viitor în care oamenii au colonizat sistemul solar și dincolo de el, creatorii de nave folosesc IAuri cu creiere organice. Proiectantele sunt lesbiene, iar Vietnamul este puterea care conduce Pământul.
Slab

Căderea - Ted Kosmatka
Ceva cu o gaura neagra și un disc... Nu mi-am făcut nici o notiță aici, deci probabil ca nu merita menționată

Chimbwi - Jim Hawkins 

Post apocaliptic cu Europa devastata și cu Africa prospera. Oceanul a crescut cu 2metri ca s-a topit calota. Mda 

Fuga mortului - Robert Reed 
Jogging și avataruri (un fel de agende personale care se pot manifesta ca niște IA și care pot fi încărcate cu info despre original). Originalul moare sau este omorât iar avatarul (IA) rămâne la butoane și încearcă sa reconstituie realitatea , asa cum a fost ea stocata de-a lungul anilor în loguri.
Realitatea virtuala, normal. Avatar care face și el jogging. Se aleargă, se aleargă și iar se aleargă ... gen Murakami de cursa lunga dar sf.
Slab

Așadar
Si cu bune și cu rele, dar parca per total e destul de slabutza jumătatea asta de antologie

TitluThe Year's Best Science Fiction (vol. 8)
AutorGardner Dozois
EdituraNemira
LinksSF site 
WWETYBSF
SFEGD
ISFDBGD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.