joi, 24 ianuarie 2019

The Year's Best Science Fiction (Nemira vol. 5) - Gardner Dozois #24 part I

E prima parte din Dozois #24

Pe scurt/lung

I, Row-Boat - Cory Doctorow
Julian: A Christmas Story - Robert Charles Wilson
Tin Marsh - Michael Swanwick
The Djinn's Wife - novelette by Ian McDonald
The House Beyond Your Sky - Benjamin Rosenbaum
Where the Golden Apples Grow - Kage Baker
Kin - Bruce McAllister
Signal to Noise - Alastair Reynolds
The Big Ice - Jay Lake and Ruth Nestvold
Bow Shock - Gregory Benford
In the River - Justin Stanchfield
Incarnation Day - Walter Jon Williams
Far As You Can Go - Greg van Eekhout
Good Mountain - Robert Reed

Eu, robo-barca - Cory Doctorow
Oamenii nu sunt decat niște entități electronice stocate undeva în spațiu și care preluau temporar cochilii om care erau pe pământ.
Robotii ramași pe pământ după plecarea oamenilor au o religie numita asimovista fondata de a instanta a lui R. Daneel Olivaw (he, he, tatăl nostru Asimov care ești în cerurile SFului cu fiul tău Daneel
Un recif care devine conștient, un fel de IA, declara război umanității. Iar robo-barca este un IA asimovist care încearcă sa apere omenirea. 
Un fel de postcyberpunk + legile lui Asimov.
Buna, în stilul ala șugubăț și un pic sarcastic, dar totuși placut, al lui Doctorow. 

Julian: O poveste de Crăciun - Robert Charles Wilson
Un post apocaliptic în 2172, cand USA a devenit Uniune Armata Californiana. Falsa Năpăstuire, asa s-a numit apocalipsa cand civilizația s-a prăbușit iar America a revenit la era preindustriala, cum era undeva la mijlocul sec 19. Domeniul este forma de guvernământ, e cam autocratic (cărțile de citit trebuie sa poarte stampila Domeniului) iar oamenii pe Luna e un basm. Locuri în care se face un fel de arheologie după chestii vechi și printre acestea sunt și cărțile.
Nu foarte, dar bun. 

Mlaștina de cositor -  Michael Swanwick
Pe Venus doi prospectori o iau razna și se urmăresc de-a șoarecele și pisica

Soția Djinului -  Ian McDonald
Dacă în Mica zeița McDonald se ocupa de mărirea și decăderea unei adolescente care a devenit zeița apoi a fost descalificata ca s-a tăiat la un deget, aici se ocupa de o iubire imposibila intre o femeie și un IA (ca era un el, un djin). In aceeași viitoare Indie  (sparta in mai multe state) super tehnologizata dar cu tradiția încă prezenta, de discuta despre aprobarea legilor lui Hamilton privind clasificarea și controlarea IAurilor. Iar baietii din servicii încearcă sa o transforme pe ea într-o Mata Hari care sa spioneze pentru ei. Pana unde poate merge interacțiunea om- IAPoate conviețui un om cu un IA? Gelozia e pur omeneasca , asta o face pe femeie sa trădeze pentru ca IAul nu e doar al ei, nici chiar în momentele intime, pentru ca este o conștiința distribuita, asa cum ii sade bine unui IA care se respecta.  Iar IAul înnebunește și el din dragoste și gelozie. Dar mergem mai departe pentru ca dragostea nu moare.
Nu e rea 

Casa de dincolo de cerul vostru - Benjamin Rosenbaum
The Infinite Matrix....Nu am inteles nimic 

Acolo unde cresc merele aurii - Kage Baker
Marte parțial colonizat unde viata nu e chiar asa ușoara. Un adolescent cu tatăl camionagiu și care trăiește în camion. Iar altul de la țară, din zona Cooperativei Agricole Marțiene, care visează la camioane și aventuri. Spre deosebire de băiatul camionagiu care visează sa trăiască la țară.  
Cooperativa asta și taranii ei sunt cam marxisti sau cel putin anticapitalisti vazand orasul ca pe un loc al pierzaniei.  
Conflict intre generații, conflict (mocnit) sau macar dispret intre categorii sociale (cei din oras fata de tarani, camionagii fata de cei din oras). Marte nu arata atat de bine pe cat ar trebui. 
Cei doi adolescenti se intalnesc și vor trebui sa conlucreze ca sa strabata jumate din planeta pentru a reveni la baza.  
Unde cresc merele aurii de pe Marte?.... candva vor creste.  
Un sf despre colonizare foarte bun. 

Înrudire - Bruce McAllister
Un baiat și un extraterestru asasin. Si umanitatea descoperita de baiat dincolo de exoscheletul și armele și psihicul de asasin al alienului. 

Zgomot de fond - Alastair Reynolds
Realitati paralele și legatura/comunicarea intre ele. Într-una din realitatile astea sotia unui cercetator moare lovita de masina, în cealalta nu. 
Cercetătorul se duce în cea în care nu a murit, folosind o legatura neurala.  
Un subiect interesant tratat dpdv al unei povesti de dragoste care s-ar parea ca s-a sfarsit ... sau nu. Mi-a adus aminte un pic, asa....pe undeva, de Replay 

Abisul de gheata - Jay Lake & Ruth Nestvold

Undeva pe o planeta oameni de stiinta studiaza semne neobisnuite de viata din craterul apărut ca urmare a impactului unui asteroid.Plus intrigi și comploturi politice interplanetare.
Slab 

Front de soc - Gregory Benford

Mancatoria din mediile academice. N-am avut rabdare sa ajung la ce descoperire au facut cercetatorii aia care erau în competitie. Poate ca ar fi fost ceva interesant dar ..... am trecut mai departe.

În râu - Justin Stanchfield
Contact intre oameni și o civilizație care stie sa obtina energia de punct zero (ce o fi aia? bine ca nu era de punct g :)) și care pare a trai în ocean (de energie ?) sau în Rau (?). 
Contactul cu respectivul popor/civilizație a fost realizat de o cercetatoare doctor în matematica care are dificultati sa se re-adapteze cand se intoarce. Odata ce a intrat în contact cu ceilalti nu mai poate reveni printre ai sai. Comunicare,  intelegerea celuilalt, acceptarea celuilalt. 
Buna

Ziua întrupării - Walter Jon Williams
Oamenii sunt creati intai ca software și apoi la majorat sunt incarcati într-un corp fizic, în hardware. Pana atunci nu sunt considerați legal umani. Copii/adolescentii ăștia traiesc într-o lume virtuala cu regulile ei (nu tocmai bine privite de adolescenti, ca orice adolescenti vs reguli) in asteptarea intruparii și a trecerii în lumea fizica.
Mi-a adus aminte de Ritual de trecere
Buna, chiar foarte buna 

Cât de departe poţi merge - Greg van Eekhout
O calatorie initiatica a unui adolescent și a unui robot plecati printr-un peisaj post apocaliptic (sau cel putin post industrial plin de gunoaie /reziduri) sa găsească marea :).
Simpla și buna 

Muntele cel bun - Robert Reed
O lume dintr-un viitor neimaginabil de indepartat cu continente și insule vegetale, cu viermi uriasi pe post de trenuri. Aduce a Sfera lui Aldriss și ceva din Brussolo. Si pământul asta se îndreaptă spre extincție ca și la Aldriss. 
Bun

Așadar
O prima parte buna a Dozoisului #24
Titlu: The Year's Best Science Fiction (vol. 5)
AutorGardner Dozois
EdituraNemira
LinksSF site 
WWETYBSF
SFEGD
ISFDBGD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.