sâmbătă, 1 decembrie 2018

Mașinăria Rock and Roll - Norman Spinrad


Transformarea entertainment-ului de către sintetizatoare, calculatoare și de noile generații de Mogi și de DJei

Pe scurt/lung: 

Daca în Capsati-l pe Jack Barron era vorba de mass media și de cum poate fi ea folosita ca arma de manipulare și de luptat cu inamicii politici sau economici, aici e vorba de industria spectacolului, de cea muzicala în speța ... alienarea muzicii, a rockului, nu mai avem soliști și trupe, totul e sintetizat pe computer, audio și video 

Foști hipioti și roacheri trecuți bine de prima tinerețe, poate și de a doua, fata în fata cu noua garda a afacerilor de entertainment. Droguri, prostituție și multe AP adică asa-zișii artiști făcuți din sintetizatoare dar care par sa nu aibă scânteia creației adevărate, scânteia aia care conține și un pic de nebunie.

Creație vs tehnica, iar creația în rock and roll a fost de multe ori mana în mana cu prafurile, cu LSDul, cu iarba...
Droguri electronice, droguri-droguri, traficanți și drogați, artiști și aspiranți.

Si un tehnician de sunet (o ea) și un tehnician video (un el), amândoi abia ieșiți din adolescenta împreuna cu o fosta glorie a rockului (sau,  ma rog, aproape glorie) anilor 60-70 crează din butoane și din sintetizatoare Mașinăria rock and roll, Red Jack.

Lumea digitala, revoluția digitala, totul digital, e un fel de cyberpunk în entertainment cu vedete rock născute din realitatea virtuala, cu Frontul de Eliberare a Realității care realizează și distribuie viruși care sa dea peste cap realitatea și viata nashpa din jur

Si o poveste de dragoste și ura intre cei doi adolescenți experți în efecte audio/vizuale; și cum se fac hituri într-o fabrica de hituri, și anarhiști care vor sa dărâme realitatea... Si  dintr-un hit al fabricii de hituri plus un dispozitiv de VR ca o casca EEG izbucnește revoluția digitala.

Si revoluția trebuie sa cucerească televiziunea; am mai auzit și văzut asta si pe la noi.. Pixeli pentru Popor! este noua lozinca a revoluției virtuale.

Ne prezintă un pic și viata de rahat din New York/America, cu armate de șomeri și cei care muncesc pe salarii de 2lei; foarte realist prezentata situația, foarte gri spre negru; deci pe de o parte tinerii ăștia care produc asa-zisa muzica din butoane și mixere, pe de alta parte toți cei din clasa de jos, multi din ei veniți din middle class, după ce și-au pierdut joburile și situațiile.Si la dezastrul în care e SUA cu șomajul asta, normal ca apar și organizațiile anarhiste. Prea multe viziuni, prea multa împletire intre realitate și VR, ca nu mai știi când sunt în lumea reala și când sunt "duși", prea multe comparații, prea multe figuri de stil.

La fel ca în Oameni în jungla și în Visul de fier prea întinde coarda, ai sentimentul ca Spinrad nu se poate opri, ca nu are o măsura; are talent, are știința scrierii, știe sa construiască dar atât le construiește și atât le decorează ca nu se poate opri.

Sex, drugs and rock and roll + VR + ceva revolutie. Si multe referințe muzicale din muzica rock-pop-folk a anilor 60-70-80.

Si la final se întorc la oamenii din spatele personalităților alea artificiale. Din software ajung iarăși la oameni, la cei din spatele butoanelor și ies din virtual pentru a intra din nou în real. Realitatea bate orice software și orice butoane pentru ca aici e sufletul.

Stilul este același ca cel din  Capsati-l pe Jack Barron: frust, cimematografic, direct. Cele doua trebuie citite împreuna chiar daca nu au nici o legatura.


Așadar:
Bun, de 3 spre 4 stele...
Dar mda, e mult stangism aici (sau asa mi se pare mie), dar stangism din ala occidental care nu a avut de a face cu ce s-a petrecut de fapt dincoace de Cortina; nici unul din ăștia alde Spinrad sau alde China Mieville nu a avut de a face cu intunericul, cartelele, represiunea, cultul personalitatii, duplicitatea vorbim vs gandim ... din somnul cel de moarte ...  kkt, ia sa te fi impuscat la colectivizare, sa te fi bagat la Aiud, Gherla sau Canal doar pentru ca ai citit ceva considerat subersiv, sau sa te fi mutat sistematic la bloc cu buda în curte... Nu cred ca iti mai ardea de stangisme din astea..
  
Titlu: Mașinăria Rock and Roll
Editura: Nemira
Links: YouTube
WWE: MRAR
SFE: NS
ISFDB: NS



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.