sâmbătă, 13 octombrie 2018

Bug Jack Barron! - Norman Spinrad

America cea devoratoare, America tuturor viselor posibile și imposibile.

Pe scurt/lung: 

Undeva în anii nouăzeci, Jack este moderatorul de televiziune cu audienta de 100 milioane per emisiune săptămânala, un fel de Marius Tuca show combinat cu OTV DD în direct.

Cum interacționează massmedia cu politicul și cu economicul și cum rezista sau nu la presiuni, șantaje etc. Spălarea creierelor prin televiziune: realitatea e ceea ce vezi pe ecran, ce ți se arata pe ecran. Puterea pe care o ai când ai ecranul și ii poți manipula pe fraieri sau poți sa spui niște adevăruri care sa reseteze tot (bine, hiperbolizam puțin).

Jack a fost cândva activist social și probabil în mijlocul curentului '68, dar acum, chiar dacă ii rade pe unii și pe alții, nu mai are același avânt revoluționar și e mult mai pragmatic.
Si nu numai el, mai toți foștii revoluționari au îmbătrânit, au familii, copii, au putere dar nu mai au acel ceva, acel avânt al tinereții, acea dorința de a schimba lumea fără a se gândi la avantaje sau consecințe personale.
Eram cândva frumoși și liberi dar trebuie sa mâncam si noi, sa ne plătim ratele, sa ne ținem copii în scoli, poate ca unii dintre noi duc mai departe flacăra asta dar...
Adică atacam pe unii și pe alții și le dam șuturi în gura, dar trebuie sa avem grija cu rechinii mari, sa nu ii zgândărim prea tare.

Idealist transformat în cinic, sa înșfaci realitatea / viata și sa musti din ea.

In jurul subiectului vieții veșnice se tot învârte discuția, combinat cu discriminarea rasiala și cea economica. Obtii nemurirea dacă ai destui bani (chestia aia cu "banii pe/în ochi" numai ca acum nu ai mortului :) ) și lași totul Fundație Pentru Imortalitate Umana deținuta de  Benedict Howards, miliardarul,  care se ocupa mai departe de averea ta și o sa te reînvie din heliu lichid - dacă te mai reînvie, undeva într-un viitor mai  bun

Nostalgia unei povesti de iubire cum n-a mai fost alta, care s-a terminat de mult. Foarte frumos descrisa amintirea iubirii din tinerețe dintre Jack si Sara: "glasul lui ca o sabie și iubirea noastră ca armura". Bolnav-de-Sara,  cam asa s-ar traduce ca Jack încă o mai iubește pe Sara.

Benedict Howards o cumpăra pe Sara cu un contract de congelare, ca sa îl determine pe Jack sa semneze și el un contract de congelare. Astfel îl are pe Jack în buzunar, ca nu mai poate combate Fundația și are asigurata trecerea legii prin parlament. Si o lege de congelare publica va pica (un fel de MediCare pentru veșnicie :) ), el rămâne cu monopolul, și va deține astfel puterea absoluta ca ii va avea pe toți la mana cu contracte de congelare.

Te-ai vinde pentru nemurire? Ce ai sacrifica, ce ai face ca sa fii nemuritor? Dar de unde ai avea siguranța nemuririi ? De unde știu ca odată înghețat o sa fii trezit peste un secol sau un mileniu și atunci o sa fii pururi tânăr învesmântat în pixeli? Care e prețul nemuririi ? Si ce faci cu ea când afli ca se bazează pe crima?

Interacțiunea intre politica și marea finanța/bogătași,  cum cei din urma ii au în buzunar pe cei dintâi. Puterea (politica, mediatica, economica, oricum toate sunt legate intre ele ) ca drog.

Este și despre maturizare, despre trecerea de la idealurile alea mai mult sau mai puțin nebunești la lumea reala, la lumea în care ai putea avea pârghiile sa schimbi ceva, sa joci în liga mare a celor puternici, care au putere (de orice fel o fi ea), iar dragostea/iubirea aia din tinerețe chiar dacă reaprinsă, e posibil sa nu reziste durei realități.

Cam aici se învârte chestiunea, fiecare are prețul lui, doar trebuie făcută oferta corespunzătoare. Chiar?
Etica și coloana vertebrala - cum iți faci emisiunea, tu ca om de televiziune?

Așadar:

Foarte mișto stilul, alert, dur, colocvial, colțuros, foarte verbalizat și bine verbalizat, cu flash-back-uri scurte, cred ca cel mai bun roman de Spinrad citit pana acum. 

Foarte viu, foarte cinematografic, parca am citit ca tot au vrut sa facă un film după asta dar nu au reușit, poate și din cauza renumelui de rebel al lui Spinrad... în Alte Americi face referiri autobiografice la realizarea unui film.

Un virulent pamflet împotriva politicii, politicienilor si împotriva ramificațiilor acestora în economie, mass-media, etc

Titlu: Bug Jack Barron!
Editura: Adevarul
WWE: BJB
SFE: NS
ISFDB: NS


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.