duminică, 2 decembrie 2018

Alte Americi - Norman Spinrad

Este o colecție de nuvele + o prefața scrisa de Spinrad, prefață ce poate fi citita de sine stătător,  Spinrad încercând sa explice de ce este urâtă / iubita America, dar America anilor '70-'80. "Visul American" ca și concept politic, economic, cultural, social etc. E o analiză a Americii, a ceea ce reprezintă ea (sau mai degrabă ce a reprezentat) de pe pozițiile unui intelectual de stânga.

Pe scurt/lung: 

Carnea vie a străzii

O America cu 25 de milioane de șomeri, cu oameni ai străzii care mănâncă șobolani, care se bat pe cartelele care le-ar asigura o masa la asistenta sociala, cu orășenii care au job și o camera sau o parte dintr-o camera pentru care plătesc 40 de ani ipoteca... criza locurilor de munca, criza imobiliara, criza ecologica, criza, criza, criza, ...  

Mary, un fost om al străzii, actuala gorila pentru grangurii cu bani, însoțește o scorpie bătrâna care cere aterizarea elicopterului într-o zona rău famata unde domneau homelessii ... ca sa facă cutzu pipi... și cutzu fuge și e prins de Gorzo, un om al străzii care a încercat sa șterpelească un șobolan fript, a fost prins, i s-a săltat cartela de poliție, etc... pentru Gorzo, câinele e masa pe câteva zile, pentru Mary e biletul de reîntoarcere în lumea orășenilor.

Si are loc o urmărire în tunelurile metroului, un joc de-a șoarecele și pisica intre cei doi, o scena de un horror delicios care se citește cu inima-n gat. Scenele din metrou (probabil asa ar arata metroul în Ferentari) sunt foarte dure, foarte scabroase; cei doi, Mary și Gorzo, se întâlnesc pana la urma și fac de voie, de nevoie, echipa în lumea asta aflata sub nivelul umanității primare care colcăie în metrou.

Si Spinrad aici, și Brunner în Zanzibar descriu un viitor al lor (un prezent al nostru) mult mai nasol decât îl trăim noi. La scara mica, punctuala, ce descriu ei se întâmplă, dar nu la scara societății, nu am ajuns încă atât de jos ca societate umana pe cat credeau ei.... trăgeau semnale de alarma ca am putea ajunge atât de jos, și poate nu am ajuns acolo și din cauza acestor semnale de alarma.

Bun, de 3+ stele - o distopia din aia nasoala rău, la nivelul străzi și în tunelurile de metrou.

Continentul pierdut

Din cauza colapsului ecologic plus ceva chestii nucleare, SUA a devenit un fel de Grecie ce trăiește din turism și a decăzut atât de rău ca africanii vin ca turiști aici, ca le plac băștinașii perfect servili.

Africa a devenit noua America (la doua sute de ani după zborul pe Luna) și își pun problema dacă chiar au preluat și dus mai departe moștenirea americana, iar americanii ii privesc pe africani ca fiind colonialiști imperialiști.

Un african din civilizata Africa vine în distrusa America sa înțeleagă spiritul Erei Spatiale văzută ca vârsta de aur a omenirii dar și ca perioada în care a avut loc colapsul Americii (catastrofa ecologica). Pe de alta parte îl avem pe pilotul de elicopter (filtre nazale, ochelari ermetici,etc) care ii duce pe turiștii africani în micul tur al New York ului
Pilotul, cu speranța de viata intre 40-50 de ani, mândrindu-se cu realizările strămoșilor și cu oarece urme rasism, asa cum ii sade bine unui american din middle class din America profunda, visează sa emigreze în America de Sud și sa își cumpere o bucățica de jungla. 
Profesorul universitar african vine din lumea civilizata cu sentimente amestecate fata de băștinașii urmași ai celor care au făcut posibila Era Spatiala, era care nu va fi prea curând atinsa din nou de actuala civilizație, încearcă sa înțeleagă spiritul epocii apuse și cum a fost posibila vârsta de aur a erei spatiale și de ce s-a prăbușit atât de rău. 
Mai sunt și alte tipuri de turiști în elicopterul pilotat de Ryan, de la misticul care crede ca diavolii se ascund în aceste ruine pana la cel venit sa își bata joc de americani decontând anii de sclavie ai strămoșilor lui negri

Explica de ce America Erei Spatiale domina lumea nu numai prin forța armata sau prin cuceriri (deși nici astea nu erau de colea) ci prin forța tehnologiei, prin greutatea copleșitoare a existentei ei.

Se duc în metroul etanșat în care trăiau urmașii direcți ai celor din Era Spatiala folosind sisteme de menținere a vieții similare celor de la stațiile spatiale. 

Chiar dacă perspectivele s-au schimbat, rămân piticii aia pe creier: rasism, rase, superioritate tehnologica, antagonisme nord-sud chiar dacă pe invers... e clar ca Spinrad scrie de pe poziții de stânga, pro ecologie etc

Ryan, ghidul pilot, știe locul unde se găsește un Aparat de Amplificare senzoriala un aparat gen VR; el și doi turiști (dintre care unul e profesorul african dpcaruiadv se povestește alternativ acțiunea , celalalt fiind pilotul) se conectează la aparatele respective (care par sa stimuleze centrii plăcerii din creier deci nu e chiar VR )

Sufletele lor nu erau ca ale noastre” - cei din Era Spatiala erau diferiți și sufletul omul s-a schimbat fundamental.

Ultimul război mondial

Umor cu tuse groase fără pic de delicatețe, o satira groasa la establishement-ului american,rus, arab, etc,  la modul în care se face politica atât pe plan intern dar și geopolitica.  Păpușarii, adică oamenii din spate, cei care mânuiesc sforile guvernării și ale politicii, pot sa se descurce cu președinți săriți de pe fix sau chiar morți ca au destule metode la îndemâna: sosii, manipulare la tv și în media, etc.

Undeva în orientul mijlociu, în Koram, șeicul al-Korami vrea neapărat sa își adauge in panoplie arme nucleare proprii. E o formă drogată de islamism, în care el era papa, iar hașișul juca rolul cuminecăturiiUn islamism sui, avem islam + hașiș + jihad, combinație din care iese ceva hilar și grotesc. 

Samuel T. Carruthers este candidatul la alegerile prezidențiale, un fel de Trump de prin 70-80 cu a lui America first , fost vanzator de masini second hand dar numai americane, și nu porcarii japoneze sau coreene (Cumpărați marfă americană!) care se aliase cu Allan Edward Wintergreen, un evanghelist din ala televizat și își extinde afacerile  cu publicitate făcuta în timpul orelor de evanghelizare ale referendului. Dar vine criza petrolului, îl pune pe butuci, și se face senator schimbând un pic mesajul publicitar. Se înscrie în cursa pentru președenție, aparițiile televizate și le face în costum de Unchiul Sam.
Fast Eddie Braithewaite este candidatul desemnat pentru vicepreședinte, un artist escroc negru, ajuns pe lista națională de candidați.
Si mai avem și Frontul de Eliberare Mendocino, brațul activ al Agenţiei de Impunere a Drogurilor (Cumpărați doar droguri cultivate în America!care îl răpesc pe candidat/președinte care devine zombi din cauza drogurilor băgate în el, dar băieții din spatele lui pot încă sa păstreze aparentele, manipulând opinia publica prin televiziune, sosii, apariții regizate, etc iar vicele intra pe fir și își da seama ca ceva nu e în regula 


Piotr Ivanovici Bulgornâi este/a fost Secretarul General al PCUS; rusii se descurca cu un secretar general care e mai mult îmbălsămat decât viu (ceva zvonuri parca erau pentru Brejnev sau pentru cei de după el, pana la Gorbaciov) ... aici rusul e mort de cel puțin 8 ani. KGB e principala sursa engros de hașiș și folosea asta pentru a tine în lesa consumatori și micii comercianți. Niște rusi mărunți care au acces la diverse calculatoare și baze de date, autointitulați Conspirația Calculatoarelor, bagă în rețea un virus livrat de atașatul cultural al statului arab (cel care le livra și hașiș la discreție) ... e și un pic de mișto și de ceea ce înseamnă dizidenta în tarile comuniste. 
Programul virusat care controla cadavrul viu al secretarului general, preia controlul și funcționează autonom iar rusul debitează numai prostii care într-un fel sau altul se potriveau într-o oarecare măsură cu discuțiile la nivel înalt care au loc. Descompunerea lui Piotr Ivanovici Bulgornâi sub lumina reflectoarelor e o metafora a descompunerii statului sovietic.

Pana și vestiții traficanți de arme israelieni se bagă pe fir la livrarea de focoase pentru dictatorul asta drogat manga cu hașiș, dar o sa-i vândă niște F111 cu niște focoase fake și niște console de jocuri video pe post de sistem de urmărire-ghidare, ironia și sarcasmul fiind aici pana la cer.

Hassan al Korami, dictatorul, își primește jucăriile manarite de evrei și începe sa amenințe ca va face și va drege iar programul de calculator care controla ce mai rămăsese din secretarul general în descompunere (de acum o veritabila IA în devenire) proclama alierea cu SUA împotriva teroriștilor arabi (vizionar Spinrad aici, ca și faza cu președintele SUA interesat mai mult de fofoloanca decât de politica externa, vezi cazul Clinton)

Si se pariază la greu dacă și unde va lovi ponosita racheta nucleara de croaziera lansata de arabi, inițial pornita spre Israel dar fusese deturnata spre Mecca și acum fusese redeturnata spre nord .....

Câmpurile petroliere din Orientul Mijlociu ard (am văzut în Irak), primul negru ajunge președinte în SUA (l-am văzut și pe Obama), la rusii partidul stat se prăbușește și trec la capitalism (și încă ce capitalism, de-au ajuns la Putin în final)


O satira mușcătoare la adresa rușilor (secretarul general mort și îmbălsămat și transformat într-un pseudo cyborg, și ala infestat cu un virus de tip hașiș electronic), americanilor (cu președintele transformat într-un zombi maniac sexual și un vicepreședinte negru fost gangsta), arabilor (păcaliți de toți în achiziția de arme și cu hașișul devenind parte a politicii oficiale de stat), de evrei (face mai puțin mișto de ăștia, dar nu se poate abține sa nu arate ca vând arme și la cei mai mari dușmani a lor dacă iese banu').

La vie continue 

O nuvela în care unul din personaje este chiar prigonitul și hăituitul pe meleaguri natale, scriitorul Spinrad. 

Spinrad scrie o carte și e în negocieri sa se facă un film (în realitate după Capsati-l pe Jack Barron s-a tot incercat sa se facă un film și nu s-a reusit)

Slobod la gura ca și în realitate, personajul Spinrad trăiește refugiat la Paris unde scoate și o fituica, iar americanii încearcă sa îl cumpere cu un scenariu ca sa îl facă sa taca. Vor sa îl cumpere și sa îl readuca în tara cu conditia sa își vândă constiinta de scriitor angajant, care sa nu sufle un cuvintel împotriva guvernului SUA și a statului american, care acum se pare ca nu mai e chiar asa democratic de vreme ce o multime de americani se refugiaza în Europa.

Si se lanseaza într-o targuiala pe drepturi de autor, contracte etc ... foarte mișto chestia asta cu Spinrad autorul care scrie cu ironie și sarcasm despre Spinrad personajul, personalitate minoră a literaturii americane după cum se autocaracterizează. Autoironie și poate o privire critica și cat de cat obiectiva asupra lui insusi.

Rusii sunt și ei bagati în chestia asta ca sponsorizeaza indirect aparitia fituicii lui Spinrad la Paris. Suntem în perioda Gorbaciov, în plin glasnost & perestroika, rusii se mai schimbasera dar băieții cu ochi albastri tot tin aproape, KGBul n-o fi el tot atât de puternic, totusi e în fundal, acolo, și vantul inghetat al Siberiei tot mai adie cand el își face cunoscuta prezenta.

Ca sa ii ațâțe pe americani, Spinrad propune rușilor sa ii publice cartile în Rusia, banii sa vina la Paris și cu banii sa scoata fituica aia Free Press, un fel de Cancan sau Libertatea dar pe partea politica.

KGB (prin TASS și printr-o cantareata rock) se bat cu CIA (printr-un agent de la Hollywood) pentru ca Spinrad sa se intoarca în SUA, sa scrie scenariul filmului (Voiaj într-o torţăpe care îl voia de o viata, sa își recupereze banii și sa depuna juramant de credinta pentru State sau sa devina agent de influenta sovietic, sa scoata carti și sa facă filme în Rusia.... 

Pana la urma amesteca tot, da peste cap tot ce s-a aranjat, în numele Haosului (aluzie la o alta carte de a lui) pentru ca își da seama ca nimeni nu ii poate lua scrisul, creativitatea.

De retinut parafrazarea în sens negativ a spuselor lui Kennedy: Nu te întreba ce rău poţi tu să-i faci ţării tale,  gândeşte-te mai bine ce-ţi poate face ţie patria ta.

Vorbim aici de trocul intre faima, bogatie, recunoastere vs principii și oamenii de aceeasi parte a baricadei ca și tine, despre prostituarea artistului.

Mai cred și ca Spinrad preia anumite acuzatii sau barfe despre el din spatiu public și le pune pe hartie, e un pic de autoflagerare aici, cred ca plateste și niște polite unora sau altora

Așadar:
3 stele.
Una peste alta o carte de proza scurta marca Spinrad care merita citita.

Titlu: Alte Americi
Autor: Norman Spinrad
Editura: Nemira
Links: site oficial
WWE: AA
SFE: NS
ISFDB: NS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.