duminică, 16 decembrie 2018

Agentul Haosului - Norman Spinrad

Fara mare legatura cu subiectul, am comandat un tricou pentru cineva cu inscriptia Agentul Haosului. :)

Pe scurt/lung: 


La 300 de ani după ce Uniunea Atlantica și Uniunea Slava s-au unit (he, he, Putin+Merkel=Love?), sistemul solar a fost colonizat iar Hegemonia conduce Pământul prin teroare și bunăstare, fiind apărați de Gardieni -"dulăii de paza" ai Hegemoniei gata sa sfâșie orice suspect, inclusiv unul de ai lor, un fel de armata+politie+secu' 
Gardianul Central era un supercomputer care controla tot și care alegea 5 din cei 10 Consilieri care conduceau Hegemonia.

Liga Dreptății sunt cei din opoziție, o organizație subversiva care lupta împotriva Hegemoniei, mai degrabă romantic-revoluționară care nu ezita sa pună totul în mâinile unui singur om și are numeroase eșecuri, unele datorate chiar colegilor de opoziție. Liga a fost întotdeauna „împotrivă”, făcând mai degrabă opoziție de dragul opoziției fără a oferi o alternativa clara și coerenta la Hegemonie.

Frăția Asasinilor este o alta organizație subversiva care se ghida după o ipotetica Teorie a Entropie Sociale scrisa de Markowitz, în care elementul aleator era dominant; vroia sa dărâme Hegemonia prin Haos adică producem tot felul de atentate, evenimente, chestii aleatoare și toate asta vor duce la un moment dat la colaps 

Haosul ridicat la rang de teorie sociala și discuții filozofico-teoretice despre acțiuni de creare a a acestuia; adică facem revoluție, atentate, sabotaje sau ce or mai fi, dar le îmbrăcam/ambalam frumos în haina teoretica a entropiei sociale... 

Asa cum Gardienii fuseseră îndoctrinați și spălați pe creier sa apere Hegemonia, la fel Agenții fuseseră îndoctrinați cu Legea/Teoria entropiei sociale, adică sa facă haos; pentru simplii Frați, conceptul de Haos se apropie de acela de Dumnezeu. Nu prea se explica cum de Frăția asta are atâtea resurse cu un asa control al Hegemoniei de își permite sa aibă un Proiect Prometeus prin care se descoperă o civilizație inteligenta în afara sistemului solar. 
Omul se poate răspândi în univers și asta ar însemna victoria Frăției și înfrângerea Hegemoniei

Dar Hegemonia ii descoperă, vine cu flota și ca sa protejeze misiunea ce se întoarce din lumile din afara sistemului solar, Frăția pune în aplicare Actul Haotic Fundamental adică sinuciderea cu dușmanul de gat, victoria prin sinucidere.
Mistici și oarecum fanatici religioși numa ca ei cred în haos


Așadar:
Ordine vs Haos și o mulțime de floricele teoretico- filozofice pe tema asta. Control, manipulare, putere, motive care apar cam peste tot la Spinrad.
Teoretizează despre libertate vs îndestulare, ce e libertatea când nu mai e sărăcie, foame, războaie?

Mda, slabutz, 2 stele


Titlu: Agentul Haosului
Editura: Nemira
Links: YouTube
WWE: AH
SFE: NS
ISFDB: NS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.