duminică, 7 octombrie 2018

Orbită periculoasă - John Brunner

Puzzle țopăit

Pe scurt/lung:

Matthew Flamen este demascator, cel care află detalii despre diverse lucruri/afaceri mai mult sau mai puțin curate ale persoanelor publice. Un fel de Silviu Mănăstire cu Dosar de politician sau genul alăAre contract de demascator cu un post important de știri și trebuie să vină periodic cu o știre, cu o demascare. Un ziarist de investigații care folosește computerele, propria intuiție și calculul probabilistic pentru a face conexiuni și a descoperi chestii mai mult sau mai puțin ilegale. 

Un cuplu: Lyla si Dan. Femeia - poartă basma și are asigurare care stipulează acest lucru - se duce la un interviu de angajare pentru postul de pitoneasă (!?!).. da, ați citit bine.
Un fel de consumerism dus la extrem, cărti care expiră, haine care expiră, pliante publicitare cu boxe incorporate care se descompun după ce ajung la destinatar, după ce sunt deschise sau după un număr de ore.

Harry Madison este singurul pacient negru din spitalul de psihiatrie; nu se putea externa deși ar fi trebuit (dpdv medical era posibil dar nu și administrativ). In spitalul ăsta erau o mulțime de limitări; pe lângă cele de natură medicală avem și cele bazate pe rasă, religie, sex. Iar sa fii singurul pacient negru e nasol; să fii abandonat de armată aici și să nu fii externat pentru că acum ești în grija statului și există nu știu ce regulament obscur etc

Gata!
Ok, înțeleg: nevrozele societății umane din viitorul apropiat, cu problemele ei rasiale, cu consumerismul exacerbat (pană și practicarea religiei e văzută dpdv consumerist ... nu că acum ar fi mult diferit :) ), cu publicitatea galopantăcu relațiile interumane care se rarefiază.
Ok, dar puteai face toate astea luând două, trei fire narative împletite sau nu, și să le duci cap coadă.
Tot făcând colaje din astea, tot aruncând pastile și manipulând bucăți de puzzle, care se îmbină sau nu unele cu altele, e obositor

Îmi pare rău, o fi o carte bună, modern scrisă, nu zic nu, dar nu mă prinde, nu mă ține legat în nici un fel.

Așadar:

Cu tot respectul și cu mea culpa: poate cândva as fi fost atras de felul ăsta de lecturăpuzzle țopăit, dar acu nu mai pot.

Titlu: Orbită periculoasă
Autor: John Brunner
Editura: Lucman
Links: John Brunner Archive
WWE: OP
SFE: JB
ISFDB: JB




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.