luni, 8 octombrie 2018

Telepatul - John Brunner


Cu și despre telepați, normal :)

Pe scurt/lung: 

Gerald se naște  într-un spital nashpa în mijlocul unor evenimente confuze, criză de electricitate, soldați (ONU?) pe străzi, apeluri la calm, haos în spitale, benzina nu se mai distribuie, gunoiul nu se mai ridică, hrana raționalizată, apa distribuită cu cisternele.

Gerald este un pic altfel ... ca să fim cruzi, era diform, cu un umăr mai sus, un picior mai scurt, cu o ereditate fizică înspăimântătoare dar o ereditate intelectuală care ar trebui sa fie excelentă. 
Taica-su luptător în rezistență, mort în timp ce sabota niște rezervoare, maică-sa (care pare ca l-a șantajat pe revoluționar în chestiunea copilului) îl va trata cu indiferență.
Se descurca oarecum singur, învață să meargă singur, va vorbi târziu, dar face progrese rapide, va deveni un geniu dar în același timp va fi ținta bătăii de joc și a glumelor copiilor și colegilor.
La 17 ani maică-sa moare de cancer și îl lasă singur, diform, neîndemânatic, inutil… fără un viitor cert, fără orizont. Si realitatea lui paralelă în care fuge este cea a filmului în care se scufundă pentru a uita de aia imediată.

Implicat într-o delațiune între niște traficanți de droguri, primește o grămadă de bani că i-a dat în gat pe unii la ceilalți, începe să fie hăituit din cauza asta, întâlnește o fata surdo-mută cu care poate comunica mental și .... își să seama că este telepat.
Nu se predă autorităților deși știa că acestea apreciază, încurajează și folosesc telepați. Învață cumva empiric tehnici de sondare telepatică și chiar control mental.

Forta telepatică pe care o are este atât de puternică încât interferează cu transmisiunile telepatice ale Pamatului cu navele care zboară spre Marte sau spre alte planete, astfel oamenii află că este un fel de Superman telepatic.
Este capturat (greu, după ce prăbușește un elicopter) de autorități, adversarul - tot un telepat - fiind mai educat decât el și nu neapărat mai puternic îl imobilizează cu șocuri telepatice.

E dus în Ulan Bator ?! :) pentru tratamente și training, va deveni ușor ușor cel mai bun, ajunge telepatul șef al ONU, va fi trimis în misiuni în care își va folosi capacitățile telepatice enorme ... în special în recuperarea telepaților care o iau razna. Acestia intră într-un fel de transă (catalepsie?) cu un grup catapatic pe care îl domină și care i se supune, într-un univers virtual, construit telepatic. Sunt mai multe episoade de acest fel, unul cu decoruri grecești, unul cu elemente chinezești, etc.

Se reîntoarce în orașul natal pentru a își (re)descoperi și reconfirma umanitatea, ajuta un tânăr artist cu tendințe suicidare să treacă peste episod și să se dezvolte în arta sa (asocierea senzațiilor între ele, la scara mare, ca nouă metodă de exprimare artistică foarte complexă).


Își regăsește umanitatea, găsește motivația și puterea să refuze închiderea în grup catapatic ci dimpotrivă se întoarce către oameni și vrea să dăruiască.

Așadar:
Plat, tern, doar 2 stele

Titlu: Telepatul
Autor: John Brunner
Editura: Baricada
Links: John Brunner Archive
WWE: T
SFE: JB
ISFDB: JB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.