duminică, 3 martie 2019

Lumea Pay (Contactul & Confruntarea) - Larry Niven, Jerry Pournelle

S-a bătut cu Deposedații și cu Războiul etern la Hugo și Nebula și a pierdut... Cei de la Nemira au spart-o în doua volume, probabil din motive comerciale.


Pe scurt/lung

Începe în stilul hard SF a lui Niven cu un calendar de evenimente importante, cu războaiele de rigoare, cu întemeierea imperiilor, intrigi politice, chestii militare, Noul Imperiu (vreo 200 de lumi) se războiește cu rebelii, colonizarea de noi planete încă are loc,  imperiul se extinde, e încă atmosfera aia de vestul sălbatic chiar dacă imperiul își exercita dominația și influenta. 

Ca sa creeze un pic de introducere prezintă o chestie complicata, cu războiul Imperiului cu rebelii, pe o planeta a celor din urma unde o trădare permite flotei imperiale sa câștige datorita acțiunii riscante a unui locotenent din marea nobilime (Rod Blaine). Acesta e avansat apoi și trimis sa transporte 2 pasageri (fiica unui senator, Sally, salvata din lagăr și un comerciant imperial suspectat de legături cu rebelii ) către planeta capitala  imperiala. 
Așadar imperiu, rebeli, nave de lupta, fiice de senator, căpitan, viceamiral și amiral, intrigi, trădări, negustori imperiali și nelipsita călătorie prin hiperspatiu .... asa mai vii de casa înțeleg și eu despre ce e vorba

Doua concepte cheie: generatorul Alderson e generatorul de propulsie care permite saltul prin hiperspatiu, permite deplasarea cu viteze supraluminice și câmpul Langston - câmpuri care protejează orașele sau navele spatiale absorbind energie (par o obsesie a lui Niven - în Lumea Inelara era cu câmp de staza)

Cam pana aici ar fi introducerea, punerea în tema, crează un pic de cadru la întreaga poveste ... de moda veche dar totuși modern 

Si acum sa începem: apare artefactul făcut de ființe inteligente care trebuie sa fie interceptat de nava flotei imperiului condusa de Rob. Intrusul vine dinspre Pay, dintr-o zona unde nu se cunosc ca ar exista colonii umane.  Rob și echipajul lui de pe nava MacArthur încearcă sa intercepteze nava străina ce folosește propulsia cu vele solare, sunt atacați, trec prin vela acesteia și o distrug, apoi o abordează și o interceptează.

Nava payeana a atacat crucișătorul crezând ca e un meteorit, pilotul fiind în stare de hibernare

In capitala Sectorului imperial condus de un vicerege, Noua Scotie,  se naște dezbaterea intre tabăra militara cu focul la ei și cea științifică sa studiem, sa contactam. Câștigă cei din urma iar 
MacArthur pleacă intr-o expediție către Pay împreună cu o alta nava numita Lenin ;) comandata de amiralul Kutuzov, un rus care crede în tradițiile rusești (ironia este evidenta).
Primul contact are loc cu o payeana inginera (plus alți doi payeni mici și cenușii) care este cumva specializata pe instrumentație și pe ce tine de inginerie și nu pe comunicarea cu alte rase, ba chiar ignora oamenii, concentrându-se pe nava și echipamente.
Coboară pe planeta și începe descoperirea reciproca, problemele de comunicare, de interacțiune intre specii, etc.

Supra specializare - asta au făcut payenii: au caste/rase supra specializate în diferite meserii sau ramuri și ii considera pe oameni amatori , nesupraspecializati în ceva anume. 
Foarte eficienți,  foarte orientați spre rezultat,  dezvoltare specializata pe rase/caste, stapyni ingyneri, muncytori etc
Orice cuvânt cu y e privit dpdv payean și desemnează de regula o casta stapyni, razboynici, ingyneri etc și se pare ca aceste caste sunt foarte specializate pe Pay.

Sunt mai inteligenti, mai perspicaci,  dar nu intr-un mod superior afisat ca atare, ci pur și simplu par ca invata mai repede pentru ca au cu ce.


Si mereu în mintea oamenilor (de fapt la militari) planeaza paranoia ca payenii vor afla secretului scutului și cel al propulsiei și și-l vor insusi. Mereu stau cu teama asta, se va dovedi ca va fi indreptatita ? Si dacă payenii vor afla secretele astea ce vor face?

Ideea construirii şi distrugerii perpetue pare a fi parte a filozofiei de viata payeane, chestiile temporare și mereu transformabile ,schimbarea pare a fi cuvantul cheie, schimbarea perpetuua, o deosebire fundamentala fata de psihologia umana.

Payenii au unele discontinuitati în cunostintele lor stiintifice de exemplu în ceea ce priveste astronomia ca și cum din cand în cand se rupe filmul, ca și cum ar lua-o mereu de la capat, ciclic. Si dacă din cauza asta nu au ajuns la armata, soldati, expansiune, ostilitate ? Si dacă ei încearcă de fapt sa scape de aceasta ciclicitate? Si dacă scapa de blestemul ciclicitatii,  vor mai fi la fel ? - avand schimbarea acceptata și folosita în scopul progresului, fiind mereu aplecati spre eficienta, impartiti în caste supra specializate, foarte deschisi și foarte capabili sa invete și sa foloseasca rapid ceea ce invata, foarte permeabili și absorbanti ca buretele fara a avea scopuri ascunde (aparent).

Ceva nu e în regula cu trecutul payenilor fie el ciclic sau nu de ce ascund / se feresc sa vorbeasca despre arme, razboaie, trecut violent, au o casta cea a medyatorilor, care mediaza si indeparteaza conflictele. Au reusit intotdeauna ? Asa de rau a fost de a fost nevoie de a forma / pregati/ manipula genetic pana la o casta / rasa a medyatorilor?

Payenii din casta ceasornycarilor (o rasa de payeni folositi pe post de sclavi pentru munca și care nu sunt foarte inteligenti dar pot fi instruiti de către ingyneri) au reusit sa ramana pe MacArthur, s-au imultit și au inceput sa remodeleze nava și sa ii preia controlul. Payenii aia mici devin violenti și se lupta cu puscasii marini, sunt sireti, tenaci, sangerosi și adaptabili, sunt cosmarul care pandeste de după orice colt.

MacArthur este evacuata și apoi distrusa extrem de greu de către Lenin (o aluzie ceva la situatia din realitatea anilor '70) ... dar 3 din sublocotenentii marinei care s-au evacuat folosind barci de salvare modificate de payenii ceasornycari au disparut (chipurile arsi cand au patruns în atmosfera planetei).

Ultima parte a volumului 1- asa cum au făcut imparteala cei de la Nemira - cand payenii micuți si cafenii, ceasornycarii, care s-au înmulțit pe nava, au inceput sa o modifice și pana la urma au luat-o în stăpânire, plus evacuarea lui MacArthur și retragerea pe Lenin și apoi distrugerea crucișătorului cucerit de payeni se citește cu sufletul la gura. Si totuși, payenii sunt pașnici ? 
Doar ceasornycarii sunt cei care sunt violenti ? Iți dai seama ca ceva nu e în ordine, dar cum poți analiza și aprecia o societate total diferita având alte repere, alta organizare? E vorba de comunicare? De ce payenii mici au devenit violenti? Pentru ca au învățat de la oameni?

Cei trei sublocotenenți se ejectează de pe MacArthur folosind barci de salvare modificate de micii payeni cafenii, ajung pe planeta și descoperă și ne releva încet încet secretul lumii Pay.
Mii de colapsuri, mii și mii de razboaie, cu reveniri la stadiul de primitivism și apoi iar și iar, asta e secretul lumii Pay.  

In partea a doua se schimba un pic lucrurile, apar razboynicii, payenii nu mai sunt aia draguți care sunt foarte deschisi și vor sa colaboreze, au stapyni care se lupta intre ei și unii dintre aceștia vor sa ii omoare pe cei trei care au aterizat pe planeta, alții vor sa ii salveze. 
Plutește undeva în zona amenințarea razboynicilor, lucrurile nu sunt ce par a fi, dacă pana acum era doar o senzație și doar o așteptare a pericolului, acum acesta se materializează.

Presiunea demografică - asta era problema cea mare, deveneau prea multi și folosesc războiul ca instrument de corecție demografica. Ciclurile alea înseamna sălbăticie apoi civilizație cu tehnologie, din cauza exploziei demografice și a presiunii acesteia.

Dupa aterizare cei trei sunt preluați de doua medyatoare (rasa modificata genetic și sterila care are ca scop evitarea războaielor și care încearcă sa ii scape de razboynici și sa ii ducă la unul din stapyni pentru a putea lua legătura cu Lenin) sunt atacați de razboynici, dar scapa. 
Stapynii sunt cei care decid și care se lupta pentru putere și care au la dispoziție detașamente de războynici pe care ii folosesc ca trupe de soc chiar și împotriva celor trei sublocotenenți.
Situația e foarte complexa, sunt în pragul unui nou colaps (prin declanșarea unui război) din cauza presiunii demografice, nu sunt atât de pașnici, draguți și binevoitori precum păreau la inceput, au o mulțime de probleme, cea mai mare fiind cea a faptului ca ca trebuie sa aibă copii în mod constant și periodic altfel mor. 

Periodic recad în sălbăticie și au perioade lungi pana revin la civilizație, de aceea acele goluri în știința,  de aici acel amalgam suprapus și iarăși suprapus de vestigii, de aici faptul ca dpdv geologic oamenii nu dau de roci la suprafața ci doar de alte și alte vestigii. 

Extinderea payenilor în galaxie nu e o soluție, presiunea demografica s-ar exporta în colonii și rezultatul va fi același, razboaie de succesiune, împingerea și spre exterior a colonizării dar și spre Imperiul umanității și, în final, intrarea în conflict cu umanitatea.

Trimit și trei ambasadori care sa fie duși în imperiu ca reprezentanți ai lumii Pay, însoțiți de medyatori. Medyatorii, chiar dacă nu sunt telepați și nu pot citi gândurile, pot citi oamenii și ii pot convinge sa acționeze și sa gândească în termeni care convin payenilor, au o putere de convingere ieșită din comun și o empatie, o recunoaștere a stărilor și un discurs logic (bine, logica care le convine)

Ambasadorii payeni sunt aduși în imperiu, Rob su Sally se căsătoresc (sau el o cere și ea zice da), amândoi vor face parte din inata comisie imperiala de negociere a acordurilor cu Pay. De aici încep jocurile politice, comerciale, economice etc etc

Oamenii realizează ca payenii mint și ca le pot ascunde lucruri și ca e posibil ca acolo, dedesubt, sa ascundă chestii nasoale. E un joc al deducțiilor de ce nu ne-au spus ca ei știu ca noi știm ca ei știu ca payenii au o subspecie prolifica
Descoperă ca toată evoluția payenilor a fost generata/datorata/din cauza războaielor pe care le-au dus - în scop de control demografic, razboaie care au modelat atât civilizația, rasele payene cat și planeta lor, ba chiar și sistemul solar (vezi mutarea asteroizilor la o distanta sigura)
Actuala civilizație payeana are vârsta civilizației umane deși au mutat asteroizi acum zeci de mii sau sute de mii de ani (ca nu mai sunt urme de radioactivitate acolo deși au folosit arme nucleare pentru mutare)

Gata, oamenii au decis ca focul la ei, au realizat ca payenii au razboynici, o rasa - cum altfel - super specializata în război. Mobilizeaza Flota pentru a intra în sistemul payean și a rade tot ce misca (fie din prima, fie asteptand atacul payenilor). Instituie totuși carantina totala.

Carantina vs exterminarea: ii lasi acolo sa decada sau sa renasca pana nu mai pot? Cum te asiguri insa ca nu își fac o flota cu care sa iasa în spatiu? 
Pe ce te bazezi ca nu vor sti sa ajunga la acele tehnologii pe care tu le ai și ei nu și care iți asigura un avantaj tactic și strategic momentan ? 
Te bazezi ca vor colapsa și ca vor renaste și nu vor ajunge la nivelul tehnologic care sa le permita sa iasa în spatiu și sa ti-o traga?

Sa privim și din punctul de vedere al celor de pe Pay: stai intr-o inchisoare de un milion de ani și cand gasesti pe cineva cu inteligenta și ratiune, ala vine și mai rasuceste o data cheia în usa celulei ca sa fie sigur ca nu iesi. 

Foarte bun ritmul naratiunii, foarte alert și foarte bine alterneaza planurile, unghiurile și punctele de vedere ale oamenilor cu cele al payenilor, cum se privesc unii pe ceilalti și cum sunt perceputi oamenii vs payenii, dar și actiunile și sentimentele lor.
Chiar, cum ar trebui actionat cand intalnesti o civilizație care iți ofera oportunitati tehnologice și comerciale etc foarte mari și care pare ca nu are nimic de ascuns și nu te pune în pericol? Foarte bine și detaliat gandita și redata lumea Pay și complexitatea relatiilor sociale de aici. 


Suprapunerea de functii multiple, supraspecializarea pe specii, reutilizarea imediata și completa a echipamentelor, masinarilor, lucrurilor care nu mai au scop /utilitate, modificarea de gen copil>femeie>sarcina>barbat >femeie>sarcina etc, ciclicitatea care rezulta de aici și duce la ciclurile de sălbăticie/primitivism cu supradezvoltare tehnologica, toate astea alcatuiesc o fresca extraordinara.

Poate fi privita și ca o metafora a supraspecialziarii, a nișariiimpartirea asta pe caste (citesc specializiari)  a payenilor i-a privat de capacitatea de a privi lumea la modul rotund și complet cum o vedem noi, limitandu-i foarte strict la un anumit domeniu. 

 Așadar

Pare mult mai actuala, e mult mai putin prafuita decât Lumea Inelara,  poate și din cauza traducerii (Lumea Inelara a fost tradusa de Mihai Badescu, Lumea Pay e tradusa de Mihai Dan Pavelescu)
Space opera + primul contact,  actiunea e percutanta, alerta, toate acele descoperiri legate de alienii payeni sunt descrise foarte ok, e ca o cutie cu surprize din care tot scoti alte și alte chestii despre a civilizația descoperita,
Foarte buna, nu e un suspans din ala de dinaintea pericolului ci mai degraba unul al incertitudinii pentru ca nu stii ce se intampla, din cauza modului total diferit de a gandi și percepe realitatea. 


Una din cărțile în care mi-am pus o mulțime de întrebări pe măsură ce citeam, încercând sa descopăr ce urmează ... și asta se vede și mai sus :)

Titlu: Lumea Pay
AutorLarry Niven , Jerry Pournelle
EdituraTeora
Linkssite oficial LN, JP 
WWELP
SFELN, JP
ISFDBLN, JP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.