luni, 4 martie 2019

Furnica electrică - Philip K. Dick

Câteva short SF care mi-au completat universul citibil al lui K. Dick  

Pe scurt/lung: 

Impostorul
Extratereștrii în război cu oamenii, un spion extraterestru se da drept om, este descoperit, încearcă sa ii convingă ca e totuși om, aproape reușește, dar pana la urma este dovedit și își pune el însuși propria identitate la îndoiala ceea ce duce la declanșarea bombei care e de fapt.
Unul din fixurile lui K. Dick pe lângă aia cu alterarea realității
Bunutz

Varietatea a doua
Rusii în război cu americanii, armele de război inteligente se transforma și se autoreproduc iar uzinele de armament independente și autonome încep sa producă arme din ce în ce mai sofisticate care duc pana la urma la distrugerea celor care le-au creat, dar încep sa se distrugă și intre ele.
Bun 3/5

Raport minoritar
Precrime - politia arestează preventiv pe cei care urmează sa comita infracțiuni, deci arestează pe cei încă nevinovați. In felul asta se evita crimele cu premeditare. 
Viitoruri alternative în care un comisar șef de politie omoară sau nu omoară un fost general de armata în retragere (mai degrabă scos la pensie) ca sa păstreze sau sa nu păstreze sistemul cu Precrime.
Cred ca 2.5/5 

Un joc de război
Vezi aici

Ce spun morții
Prin anul 2100 criogenizarea e în floare și are loc captarea undelor cerebrale reziduale de după momentul morții ca sa poți conversa cu ei, totul într-un mediu controlat în ceea ce privește inițierea legăturii cu cei decedați și care sunt într-un fel de semiviata (motiv prezent și în Ubik).
O noțiune oarecum ciudata: mori, te criogenizeaza, și din când în când - după un program stabilit fie de tine prin testament fie de rudele ramase te activează și poți conversa cu aceștia prin captarea undelor cerebrale reziduale care sunt din ce în ce mai slabe (și de aceea după o anumita perioada chiar mori de tot).
Semiviata asta ar putea fi considerata înviere? O discuție ar putea fi aici dpdv legal cel în semiviata e consider mort, testamentul intra în vigoare.
Un magnat moare, e criogenizat dar nu poate fi adus la semiviata iar “constiinta” magnatului a ajuns în cosmos și se reîntoarce pe Pământ controlând telefoanele, televiziunea, “telegrafia” (când o fi scris-o înțeleg ca nu exista faxul și se folosea telegrafia clasica?). 
Magnatul asta mort ii lăsase nepoatei (care se cam droga) tot ce acumulase și în loc sa stea cuminte în cosciugul lui criogenizat și sa vorbească din când în când cu cei vii, ajunge sa poată comunica cu cine vrea, când vrea și cum vrea, numai ca e o comunicare unidirecționala , ăștia de pe Pământ pot doar sa ii închidă telefonul în nas. 
Apare și un fost candidat la prezidențialele americane care fusese sprijinit de magnat dar care pierduse si acum , ca se apropia Convenția ( n-am înțeles dacă aia Democrata sau aia Republicana sau a unui partid struto-cămilă Democrat-Republican ?!?), vroia sa candideze din nou la indicația din semiviata a magnatului
Slab, putea ieși ceva de aici cu semiviata , cu discuția cu cei de dincolo, dar o da de gard și se duce într-o chestie confuza. 
Iarăși am avut senzația aia ca K. Dick are niște idei foarte bune dar nu poate/nu știe/nu vrea sa le exploateze la adevărata lor valoare.... senzația aia ca da, în domeniul SFului “psihedelic” - ca altfel nu știu cum sa ii spun - e unul din cei mai buni dar asta îl marginalizează cumva în SF mainstream (na! ca m-am lansat în considerații critice care e posibil sa ma depășească ;) ) și doar cu 2-3 piese de rezistenta reușește sa iasă din nișa lui.

Ah, să fii gelat!
George Munster, un veteran al Războaielor Anormale, vine sa ceara o consultație la dr Jones, psihanalist electronic integral homeostaticVeteran din razboiul cu gelatii (niște amibe cu pseudopode) veniti din Proxima, cu care ne-am batut într-un razboi pe motive ecologice, noi incercasem sa modificam atmosfera pe Marte pt colonistii nostri dar i-am afectat pe ai lor iar ei în replica au incercat sa modifice atmosfera pe terra dar le-am distrus satelitii și tot asa.
Veteranul nostru fusese spion și asta insemna ca a trebuit sa ia forma gelatilor iar după iesirea la pensie tot mai revenea la forma aia de gelatina informa,  forma umana neputand fi stablizata la intoarcerea din misiune.
Un mod inedit prin care te poate afecta razboiul : sa te transformi periodic și sistematic într-o forma pe care o avea dusmanul.
Si dacă ar exista și în cealalta tabara fosti spioni care se confrunta cu aceeasi problema dar în sens invers adica din gelatina într-o fiinta umana, eventual o tipa supermisto? Pai da, și chiar e supermisto.
Iar cei doi se casatoresc au copii și normali și hibrizi (adica doar gelat , doar terran și respectiv din cei care trec dintr-o forma în alta pentru anumite perioade de timp) și vine și ONU cu implicatiile politice și de relatii intercivilizatii, care și cum sunt și cine pe cine revendica
Trateaza în registrul sarcastic modul în care se poate coabita intre doua entitati care fac parte din rase diferite și care au fost candva în război.  
Ea se trateaza și se stabilizeaza ca umana, el se trateaza și se stabilizeaza ca gelat, ironia sortii: fiecare ajunge acum ce ura la inceput adica a fost război, au fost spioni, s-au supus transformarii în forma dusmanului ca sa își serveasca patria aka rasa și pana la urma din cauza casatoriei și familiei (și a afacerilor) au ajuns sa fie ca cei impotriva carora luptasera.
Bun, 3/5

Amintiri garantate
Vezi aici

Credinta părinţilor noştri
Un activist de partid din Hanoi (comunismul a invins occidentul) cumpara ceva de la un vanator ambulant mutilat în razboiul pt San Francisco, un leac care sa îl apere de demagogie.
Big Brother aici e Binefacatorul Abolut al Poporului numai ca activistii din Hanoi nu mai cred în toate prostiile debitate pe televizor deși monitorizarea lor de ochiul și timpanul e în continuare atenta.
Prizează ce a cumpărat de la vânzător și vede în loc de Conducătorul din televizor o monstruozitate, probabil adeveritul Conducător care e ... o mașinărie? 
Modificarea percepției realității sub efectul drogurilor, numai ca acu o da pe tărâmul politico-ideologic și în loc sa vezi tiradele idioate ale Binefăcătorului Absolut vezi o mașinărie-monstruozitate și nu mai auzi nimic.
Autoritățile folosesc manipularea ideologica prin tehnici subliminale dar pun și halucinogene în apa de băut ca sa poată sa ii tina în prostatia ideologica necesara regimului. 
Când dizidenții iau sau sunt puși sa ia anti-halucinogene vad realități diferite.
Alterarea realității pe invers: ești alterat ca ai halucinogene peste tot și când te dez-halocinogezi vezi realitatea numai ca realitatea asta e cam diferita pentru fiecare.
E ok când iei ceva pe nas și vezi realități diferite, dar invers, când nu mai tragi pe nas realitatea e diferita pentru fiecare .... e friki rău... numai K.Dick putea sa se gândească la asa ceva :).
A fost publicata în Dangerous Visions a lui Harlan Ellison, punct de referința în SF.

Furnica electrica
Se trezește intr-un pat de spital și i se spune ca e o furnica electrica. Conștientizează ca e un robot, un sclav, nu știe cine l-a comandat / cumpărat.
Libertatea interioara - prin programare nu i se da voia sa facă anumite acțiuni / sa aibă anumite gânduri 
Robotul asta merge cu benzi perforate,  nu are o unitate de programare dar are în schimb un generator de realitate, iarăși o idee încântătoare a lui K Dick.
Controlul realității, realitatea proprie, subiectiva, realitatea mea.Si modifica banda perforata microscopica care este generatorul de realitate ca sa experimenteze dacă astfel poate sa modifice realitatea (întrebarea e care realitate: aia subiectiva,a lui proprie sau aia obiectiva, generala?)
Dap, și realitatea mea e a mea și voi nu sunteți decât niște stimuli.... și la o adica pot sa va închid/obturez/ opresc 

Așadar:
Inca nu am ajuns la operele mari ale lui K. Dick, dar asa, la pauza meciului, pot sa zic ceva de genul: E clar ca Dick e în partea superioara a clasamentului , el e tata și mama a ceea ce eu as numi SF psihedelic, unde chestia cu percepția realității e unul din motivele cheie, dar de multe ori îmi lasă senzația ca putea fi în top 3, se putea bate la podium, dar ii lipsește ceva .... câteva din ideile lui mi s-au părut extraordinare, dar implementarea a lăsat mai întotdeauna de dorit, cel puțin pentru gusturile mele în materie de SF.
Nu pot sa zic ca sunt dezamăgit și ca îmi depun carnetul de membru în grupul fanilor lui Dick dar nici nu as ieși cu pieptul gol în fata gloanțelor celor care îl contesta.

TitluFurnica electrica
Autor: Philip K. Dick
Editura: Nemira
Links: site oficial
WWE: CLMZP
SFE: PKD
ISFDB: PKD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.