duminică, 24 februarie 2019

Extraordinara aventura a lui B. I. Stronski - Arkadi & Boris Strugatki

Scrisa la sfârșitul anilor 50, lăudând fără sa fie explicit realizările marelui popor de la răsărit.

Pe scurt/lung: 

O expediție arheologica pe undeva prin Tadjikistan realizează un prim contact cu o inteligenta extraterestră, mai precis cu mesagerii acestora, niște mașini sub forma de păianjeni interesați mai mult de viata biologica și de artefactele umanității decât de interacțiunea cu rasa umana (le iau arheologilor primusul, conservele, mașina de teren - vestitul GAZ, obiectele ceramice descoperite la săpături)
Apar și navele aeriene cu luminile nocturne de rigoare, un fel de elicoptere care aspira o alta mașină de teren al unor geologi, animale și nutreț pentru acestea :). 
Stronski, conducătorul echipei de arheologi, pleacă cu nava mesagerilor în ideea de a se întâlni cu constructorii/stăpânii acestor mașini, nu înainte de a lasă și un jurnal cu detalii legate de acest contact.
Mesagerii nu au făcut mare tam-tam, au acționat discret, într-o zona nu foarte dens populata, contactele cu oamenii sunt reduse, nu aveau arme, au venit, au cercetat, au luat probe, dovezi, au fotografiat și înregistrat, simplu și curat. 
Are loc și contactul oficial cu extratereștrii având pe Stronski pe post de translator/intermediar;  a se observa ca anunțul trimis de către extratereștri prin Stronski către omenire cum ca venim suntem bine, suntem pașnici e în limbile rusă, tadjikă, germană și latină nu și în engleza (cenzura sau autocenzura?). Nici în Tara norilor purpurii nu se pomenește nimic despre americani în spațiu. 
Si nu se pot abține la sfârșit sa nu o dea de gard cu a 50-a aniversare a Marelui Octombrie și cu Institutul de teorie a informațiilor al Academiei de științe a U.R.S.S. 


Așadar: 

Maxim doua stele,  CPSF de prin anii 50 și un pic,
vetust și învechit, cu referiri la comunism, am văzut undeva ca ar fi "sovietica pana la măduvă" și cred ca avea dreptate.

Titlu: Extraordinara aventura a lui B. I. Stronski
AutorArkadi & Boris Strugatki 
Editura: CPSF #87
Links
WWE
SFEAS & BS
ISFDBAS & BS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.