duminică, 4 februarie 2018

Anihilare - Jeff VanderMeer

Că tot am văzut că apare și filmul :), mă grăbesc să zic și eu ceva despre carte...

Pe scurt/lung
O expediție in AriaX (o arie protejată - de ce? de cine?), 4 membri (toate femei - biolog, antropolog, topograf, psiholog) continuă explorarea zonei și încearcă să afle ce au pățit celelalte expediții (au mai fost 11 care s-au terminat mai mult sau mai puțin prost, de la sinucidere și crimă pană la apariția membrilor dincolo de granițele ArieiX, în lumea reală, fără o explicație rezonabilă a transferului)

Bioloaga este naratorul, viata ei e pustie, soțul a fost într-una din expedițiile anterioare și a reapărut brusc acasă, dar schimbat, într-un anumit fel ...
Lucrul în grup, autoritate și conducere, dezacord și compromis, cum se vede realitatea înconjurătoare din puncte de vedere diferite.
O construcție ciudată turn/tunel (depinde cum îl privești) în care descoperă o inscripție organică scrisă cu un fel de ciupercă/fungi și care le provoacă tulburări psihice. 
Descoperă ca psiholoaga folosește asupra loc tehnici de hipnoză pentru a le induce anumite stări.

Seamănă un pic cu Picnic la marginea drumului, pare la prima vedere că nu e nimic extraordinar acolo, doar la prima vedere. Chiar dacă e sau nu adevărat, mie mi se pare evidentă influența fraților Strugatki.
O stare de neliniște, de ceva nedefinit, de anxietate și de pericol, suspansul e foarte bine construit, simplu, fără sa inflorească prea mult. 

Așadar
Un SF psihologic cu elemente de thriller/horror, mi-a produs o stare confuza, de neliniște, nu știu de unde să iau cartea asta și unde să o pun/duc. 
Ca într-o ceată, un drum care nu duce nicăieri, o lume pierdută, unde sunt? 
Va fi greu să continui cu celelalte doua romane din serie...

LATER EDIT: am vazut de curand si filmul. Nu e rau, e foarte vizual, foarte cinematografic, dar parca pierde din acea apasare psihologica foarte prezenta in carte... ceea ce la Calauza nu se intampla, dar na, unul e Tarkovski :)



Titlu: Anihilare 
Autor: Jeff VanderMeer
Editura: Trei
Linkssite oficial 
WWE: A
SFE: JVM
ISFDB:JVM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.