duminică, 1 decembrie 2019

Reflex spontan / Experiența nu a reușit - Arkadi & Boris Strugatki


Cum se antrenau fratii S. pentru operele de mai tarziu 

Pe scurt/lung: 

URM (Ursula-Robert-Maria), un robot din ala din filmele anilor 50,  cu antene radr un loc de urechi, masiv, din metal, actionat de un mic motor atomic, care vede in raze x si raze gama, mai mult analogic mai putin digital asa cum faceau rusii chestiile de electronica, i se trezeste IA-ul sau constiinta de sine in el, il apuca curiozitatea, vrea senzatii noi, vrea sa afle chestii noi. N-a auzit de legile lui Asimov, da peste tot felul de chestii pe care le examineaza cam distrugandu-le, ridica din curiozitate capacul unui reactor nuclear (ce draq cauta un robot - inteleg ca in faza experimentala - langa un reactor nuclear in productie? 
Se vede in oglinda dar o sfarma, deci nu constientizeaza sinele si apoi evadeaza din cladire. Si se porneste o vanatoare de roboti in muntii Urali, pe o furtuna de zapada de la mama ei, cu buldozerele. 

Programatorul creierului lui URM isi da seama ca programul e problema (deci softul) si numeste problema "reflex spontan". I-au bagat in program pasiunea de a experimenta, de a incerca lucruri noi si reflexul spontan - adica programul asta care instiga la experiment si cunoastere - poate sa inabuse programul de baza si sa apuce pe campii.
Dap, actiunea se petrece intrun viitor luminos al socialismului, cand zeci de mii de masini cibernetice conduc masinile agricole (de ex seceratoare/legatoare, he , he) pe sutele de mii de hectare ale solhozurilor, cu totii indreptandu-se spre viitorul de aur al omenirii 

1 stea, povestire demna de CPSF-ul anilor 50 

Așadar: 

Adica chiar daca o dam in balarii, distrugem un reactor si mai stiu eu ce ca nu am pus acolo rutine de security, dar tot am invatat ceva


Titlu: Reflex spontan / Experiența nu a reușit
AutorArkadi & Boris Strugatki 
Editura: CPSF #220
Links
WWE
SFEAS & BS
ISFDBAS & BS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.