miercuri, 13 septembrie 2017

Mașina timpului - H. G. Wells

Am citit continuarea lui Baxter și mi-am zis că - în context - ar fi un gest de respect :) să recitesc Mașina Timpului. Si am încercat să văd și cât de bine a continuat stilul și firul narativ cel care a fost declarat oficial urmașul lui Wells.

Pe scurt/lung: 
Clasicul motiv al călătoriei în timp cu o mașină construită mai mult sau mai puțin artizanal. Exploratorul Temporal ajunge în anul 800demiisiceva, se întâlnește cu eloii, își dă seama că nu e nici o civilizație avansată și e dezamăgit: o lume utopică, fără știință, artă, economie, comerț, familie, războaie, adică totul e bine și frumos ... asta până se întâlnește cu morlocii și totul se schimbă. 
O post-apocalipsa în care rasa umană a degenerat în 2 specii (eloii naivi și prostuți si morlocii nocturni și carnivori/canibali) iar scânteia de inteligență și dorința de cunoaștere s-a stins. E o senzație de inutilitate și inevitabil asemănătoare cu cea din Sfera lui Aldiss.  

Autorul face referire la modul în care vede el evoluția, organizarea socială a umanității și ce anume a influențat omenirea în drumul ei spre viitor. Dezvoltă o teorie socială a diferențierii între eloi și morloci pornind de la diferențele dintre Capitalist și Muncitor.

Face o comparație între ceea ce gândim noi despre și ne pregătim să găsim în viitor și ceea ce va fi într-adevăr acolo.

Chiar dacă e scrisă acum 130 de ani, e mult mai citibilă decât de ex Era de diamant (o să spuneți că am eu ceva cu hipsterii gen Stephenson din cauza pozei ăleia din care mă privea disprețuitor) 

Orice s-ar spune Wells știe să scrie, cu un stil mult mai literal și știe să dozeze, să facă dialog , să întoarcă fraza decât mulți din cei de după el, scriitori făcuți pe la seminarii/workshopuri de creative writing

Așadar:
S-a spus totul și se vor mai spune multe despre o carte fundamentală/de temelie a SF-ului.
Atmosfera, stilul clasic și știința scriiturii fac lectura mai plăcută și mai agreabilă decât m-aș fi așteptat la a 3a sau a 4a citire a mașinii.

E ca și cum te-ai reîntoarce la Biblie/Vechiul/Noul Testament dacă ai fi credincios/teolog/creștin practicant :). Reîntoarcerea asta e întotdeauna reconfortantă, revelatorie și mereu surprinzătoare.

Titlu Mașina timpului
AutorH. G. Wells 
EdituraNemira
LinksThe H. G. Wells Society
WWEMT
SFEHGW
ISFDBHGW



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.