joi, 22 martie 2018

Jack din Sticlă - Adam Roberts

"Aicea sunt, la pușcărie 
De vreo cinci luni în sferă-s încuiat 
M-am săturat până în gât 
Simt că mă-ntunec de urât. 
Nici geam, nici ușa, sunt blocat.   
Aicea sunt, la pușcărie, 
Ca o albină în borcan 
Mă uit cum face rondul santinela 
Cum nava de politie-ntinde vela 
Mai trece-o zi, mai trece-un an.   
Aicea sunt, la pușcărie 
Mă răsucesc în universul gol 
Zi după zi, între-ntuneric și lumină 
Zi după zi, și nu se mai termină 
De brațul lung al Legii nu mai e ocol."
Poveștile lui Jack-din-sticla / Balade din închisoare


Pe scurt/lung: 

7 prizonieri sunt aruncați pe/într-un asteroid cu ceva unelte, o pila de fisiune pentru căldură, un filtru de aer, spori (din care sa își prepare o gelatina), sfredele ca sa amenajeze oarecum asteroidul. Pedeapsa: 11 ani, când va veni o nava sa ii ia și pe ei și asteroidul amenajat care va fi dus pe o orbita mai convenabila pe post de imobiliare.
Pregătiri pentru a supraviețui timp îndelungat, găsesc gheata ce le asigura sursa de apa, hrana cu ajutorul sporilor. 
O poveste (jurnal) de închisoare cu multe discuții despre umanitate, economie, despre ierarhii, despre procesul de adaptare mai ales psihica la astfel de mediu, despre relații interumane. 
Se creează tabere, sunt păreri opuse despre organizare și ierarhizare...
Si Jack ii omoară pe toți și își face un costum spațial dintr-unul din cei omorați și eviscerați, cu pila de fisiune pe post de generator de oxigen din gheata găsită în asteroid.

Al doilea fir epic: doua adolescente din una din castele superioare, Argent, vin într-o excursie pe Pământ și unul din servitorii lor este omorât, in condițiile în care toți sunt afectați de urmările gravitației scăzute în care au trăit pana acum. Diana,cea mica, este pasionata de enigme polițiste, rezolva astfel de enigme în realitatea virtuala (interfața neuronala) și ar vrea sa rezolve enigma și în viata reala.
Cele doua Argent erau antrenate și dezvoltate mental pentru a procesa date și a rezolva probleme, asemănător unor IA umane. 
Mare parte din omenire trăiește în ghetouri spatiale suprapopulate care se degradează treptat, afectați de radiații și lipsa gravitației, sistemul solar condus autocratic de clanul Ulanov (se pare ca rusii și-au impus dominația), stratificare sociala, suprapopularea mutata în spațiu, mișcare subversiva și revoluționara a cărui reprezentant e Jack...
O ancheta polițista care aduce un pic și cu Agatha Christie (o crima aproape imposibil de realizat, un grup mic și închis de suspecți, etc) și un pic și cu Asimov, iar dincolo de asta tot felul de încrengături: economice (subiectul în jurul căruia se învârte ruleta puterii în sistemul solar în acest moment este propulsia cu viteze peste viteza luminii), sociale (mujicii și submujicii, cei de la periferia societății din ghetourile spatiale ar putea pleca spre stelele îndepărtate pentru a scapă de taxe & legile Ulanovilor și de suprapopulare) , politice (jocul de putere s-ar reseta iar familia Ulanov e posibil sa își piardă statutul de primus inter pares), religioase (conflictul intre diverse religii care venerau soarele, gravitația, etc) și chiar de familie (concursul intre cele doua surori Argent pentru moștenirea conducerii casei).

Al treilea fir narativ (sau poveste dacă vreți) e cu Diana ) și Jack fugari pe pământ și apoi în spațiu cu Ulanovii si nu numai pe urmele lor, aceștia fiind convinși ca Jack deține informațiile despre propulsia hiperluminica. Se ascund în Periferie, ghetourile/favelele spatiale care arata cam ca în Vaslui și Teleorman: freacă menta, mananca gelatina din spori, ne îmbătam pana plutim în deriva, orgii și abuzuri, etc.
Jack este revoluționarul care vrea sa schimbe lumea, care vrea sa dărâme dictatura Ulanov și după aia sa se folosească de chestia cu hiperpropulsia sa ajungă la stele. Si ca orice revoluționar care se respecta, salvatorul omenirii, cel trecut prin atâtea, ucigaș în numele viitorului mai bun,  o iubește fără speranța pe Diana, o fata mult mai tânăra ca el, din clasa conducătoare... un fel de Che Guevara la scara sistemului solar: facem revoluția, dărâmăm puterea și după aia ne folosim de hiperpropulsie ca sa îndreptam omenirea pe calea viitorului luminos... 
   Scriitura alertă, moderna, mult mistery și policer cu chestii de investigat și rezolvat, cu elemente de hard SF care susțin bine povestea.

Mi-au plăcut foarte mult baladele de la sfârșit (baladele sistemului solar, ale muncitorilor din crevasele Lunii, ale rebelilor interplanetari...), au făcut rotundă cartea și au închis cercul, arătând dintr-o perspectiva poetică, de baladă populară, tot complexul politico-economico-militaro-social descris în roman. Nu știu de ce, mie mi-a adus aminte de Radu Gyr.

Si are și un glosar de termeni la sfârșit, unde explică diverși termeni utilizați în roman... chiar dacă pare asa, mai pedant, e ok, decât să stea să explice în firul narativ, ți le explică la sfârșit și se concentrează pe narațiune.


Așadar:

Foarte modern modul în care scrie autorul, cu cele 3 povesti care se leagă între ele și se potențează reciproc, ca să folosesc un termen pretențios.
Bun, aproape de 4 stele....


Titlu: Jack din Sticlă
Autor: Adam Roberts
Editura: Trei
Links: site oficial
WWE: JDS
SFE: AR
ISFDB: AR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.